Sindromul de oboseală cronică "loveşte" în sezonul rece
Odată cu frunzele galbene şi cu scăderea temperaturii din această perioadă apar şi problemele de sănătate: răceli şi gripe, astenie de toamnă, precum şi sindromul de oboseală cronică. Specialiştii te vor pune pe picioare cu câteva sfaturi de bază.
În cazul sindromului de oboseală cronică, te simţi mereu obosit, te doare capul, abia te poţi concentra la serviciu, noaptea nu te odihneşti bine, eşti deprimat, ai dureri articulare şi musculare. Este o oboseală intensă ce persistă cu lunile, indiferent cât de mult dormi noaptea. Problema apare în primul rând din cauza alimentaţiei deficitare, săracă în nutrienţi, dar şi pe fond de stres, de sistem imunitar slăbit sau în urma infecţiilor virale. Toamna şi la începutul iernii se înregistrează cele mai multe cazuri, femeile fiind de patru ori mai predispuse decât bărbaţii.
Principala cauză – lipsa de vitamine şi minerale
„Atunci când vorbim de oboseala cronică, un somn bun de-o noapte nu e suficient. Cauzele acestui sindrom sunt carenţele de vitamine şi minerale, astfel că tratamentul trebuie să se desfăşoare pe mai multe paliere ce implică îmbunătăţirea stilului de viaţă. E nevoie de o dietă sănătoasă, completată de suplimente alimentare cu vitamine şi minerale, de sport, de evitarea alcoolului şi fumatului. Toate aceste măsuri ar fi bine să se ia preventiv, înainte de a apărea problema”, spune dr. Ionuţ Băcanu, director medical Secom.Astfel, în acest sezon rece, când organismul este mai vulnerabil, specialiştii recomandă un set de vitamine şi minerale care nu doar să suplinească nevoile organismului, dar să-l şi întărească. Ai avea nevoie de magneziu, zinc, vitaminele B1, B2, B6 şi B9 (acidul folic). Pe lângă acestea, există şi alte categorii de nutrienţi pe care organismul îi foloseşte pentru asigurarea energiei şi pentru menţinerea unui sistem imunitar puternic: acizii graşi Omega 3/6 şi 9, aminoacizii, antioxidanţii, enzimele digestive sau substanţele benefice din ciupercile medicinale. Ideal e să primim toate aceste vitamine şi minerale dintr-o alimentaţie variată. Toamna este, slavă Domnului, anotimpul recoltei, al fructelor şi legumelor proaspete, aşa că profită!
Fă sport şi scapă de stres!
Pe lângă o alimentaţie echilibrată, completată cu nutrienţi prin formule complexe, ar trebui să faci sport de cel puţin două ori pe săptămână. El oxigenează creierul, combate stresul şi îţi dă o stare de bine. Noaptea, ca să te odihneşti mai bine, încearcă să te relaxezi într-o baie caldă cu uleiuri esenţiale, savurând un ceai de tei sau citind o carte bună.