Soia previne osteoporoza în cazul femeilor la menopauză
O alimentaţie bogată în proteine de soia scade riscurile pierderilor de masă osoasă şi apariţiei oteoporozei în cazul femeilor care se apropie de menopauză sau se află la menopauză. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat în Marea Britanie.
Este cunoscut faptul că soia aduce foarte multe beneficii sănătăţii, prevenind, printre altele, apariţia anumitor tipuri de cancer. Recent s-a descoperit faptul că proteinele pe care le conţine ajută la prevenirea pierderilor de masă osoasă şi la prevenirea apariţiei osteoporozei, aecţiune care le afetează, cu precădere, pe femeile care se află la menopauză. Acestea este rezultatul unui sudiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Hull din Anglia.
După instalarea menopauzei, organismul produce o cantitate mult mai mică de estrogen. Acest hormon acţionează, printre altele, şi asupra formării de masă osoasă. Însă, cum estrogenul se regăseşte în cantităţi mai mici în organism, femeia este predispusă la afecţiuni printre care osteoporoza. Prcatic, deficitul de estrogen creşte riscul apariţiei acestei afecţiuni.
La studiu au participat 200 de femei care se află la începutul menopauzei. Timp de 6 luni acestea au primit suplimente zilnice de proteine extrase din soia cu un conţinut 66 mg de izoflavoni (cel mai puternic tip de fitoestrogeni) şi un supliment de proteine din soia simple.
Femeile care au consumat soia cu izoflavone au prezentat un risc mult mai mic de pierdere de masă osoasă şi de apariţie a osteoporozei, faţă de voluntarele care au primit proteine simple din soia. Maimult, aceste femei au prezentat un risc mai scăzut de apariţie a bolilor cardiovasculare.
Proteinele din soia şi izoflavonii sunt o opţiune sigură şi eficace pentru ameliorarea afecţiunilor osoase şi a procesului de pierdere de masă osoasă. Acţiunea acestor proteine este asemănătoare cu cea a medicamentelor tradiţionale utilizate împotriva osteoporozei.