Spanacul, bun pentru stomac şi pancreas
Profitaţi de spanac! Dr. Ovidiu Bojor ne-a explicat că preparatele pe bază de spanac au o valoare terapeutică uriaşă.
Introdus în Europa din Persia pe două căi, prin arabi în Spania şi prin cruciaţi, spanacul era la mare preţ la arabi, care îl considerau „prinţul legumelor". În ţara noastră există două anotimpuri de producţie optime: primăvara şi toamna. Preparatele pe bază de spanac au, pe lângă valoarea alimentară, şi o incontestabilă valoare terapeutică.
Pentru cura de primăvară îl recomandă calitatea de excelent remineralizant, precum şi proprietăţile laxative şi mai ales depurative (de activare a eliminării toxinelor).
Prin conţinutul în săruri minerale, în arginină, lysină, protide şi vitamine, spanacul este deosebit de util în anemii, în convalescenţă şi în hemoragii.
Graţie acestei bogăţii în săruri minerale, vitamine, factori biotici şi microelemente absolut necesare organismului, spanacul combate hipovitaminoza C, elimină toxinele din umori (prin acţiune diuretică), tonifică miocardul, stimulând activitatea inimii, stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare şi favorizează creşterea.
Se recomandă să fie consumat ca atare, în preparate simple, mai ales în regimul alimentar al copiilor şi al persoanelor mai în vârstă. În depresiuni fizice şi psihice este benefic sucul, câte un pahar în fiecare dimineaţă. Adulţii pot bea şi vin tonic, obţinut din 750 ml vin şi 200 ml suc de spanac, câte un păhărel înainte de masă.
În plăgi atone şi în pecingine dau rezultate bune cataplasmele cu frunze de spanac fierte în ulei.
Atenţie, din cauza conţinutului de oxalaţi, spanacul este contraindicat în artrite, litiaze oxalice, reumatism şi gută.