Specialist oftalmolog: Conjunctivita poate afecta grav ochiul, fără tratamentul corect

Ultima actualizare:

Una dintre cele mai comune afecțiuni ale ochiului poate să dea complicații. Iată de ce atenționează specialistul oftalmolog: conjunctivita poate afecta grav ochiul, fără tratamentul corect

invitat medicul oftalmolog, Ștefan Oprea
invitat medicul oftalmolog, Ștefan Oprea

Invitat în Interviurile Click!Live, dr. Ștefan Oprea, medic specialist oftalmolog, asis. universitar îți spune tot ceea ce trebuie să cunoști despre formele conjunctivitei, cauze și forme de tratament. Medicul Oprea îți arată și metoda pe care poți să o folosești pentru a evita să suferi de ochiul uscat dacă stai prea mult timp în fața laptopului, tabeletei sau telefonului.

Conjunctivita alergică este cea mai întâlnită formă, dar care se poate complica

Este din ce în ce mai greu să nu treci măcar o data printr-un episod de conjunctivită alergică. Ea poate să fie sezonieră sau perenă, nu ține cont de vârstă și ne dă simptome supărătoare.

De fapt, conjunctivita înseamnă inflamarea conjunctivei, o membrană fină și transparentă care acoperă sclera, partea albă a globului ocular și învelește partea interioară a pleoapelor. Ea reacționează extrem de protector atunci când sistemul nostru imunitar se confruntă cu un alergen, precum: praf, polen, părul animalelor, detergenți, parfumuri.

“Noi tratăm simptomele, dar nu și cauza. De fapt, este o hiperreacție a sistemului nostru imunitar și este indicat ca la revenirea episoadelor de conjunctivită alergică, pacientul să facă și niște teste la alergolog” recomandă medical oftalmolog, Ștefan Oprea, în Interviurile Click!Live.

Te confrunți cu înroșirea ochilor, senzația de mâncărime, inflamare a ochilor și lăcrimarea abundentă? Este clar că ești într-un episod de conjunctivită alergică iar la toate acestea mai poți adăuga și  manifestări alergice non oculare, precum: strănutul sau secreția nazală apoasă.

Specialistul atrage atenția că această conjunctivită alergică nu ține cont de vârstă, pentru că toți suntem expuși, într-un fel sau altul la diferiți factori alergeni.  “Mulți pacienți care ajung la mine îmi spun că ei nu au avut alergii și se miră când află că au o conjunctivită alergică. Da, putem să nu fim alergici până la 30,40 de ani și la un moment dat să apară și alergia asta. Evident că avem un tratament specific. Putem recomanda un antibiotic pentru câteva zile, dacă avem și o infecție, apoi indicăm utilizarea de lacrimi artificiale care au și componenta antialergică, iar în cele din urmă se pot lua și medicamente pe cale orală, dar subliniez, doar la prescrierea medicului de specialitate. Cel mai important de reținut este ca pacientul să se prezinte la consult la primele simptome, pentru că fără un tratament țintit, indicat de medic, conjunctivita poate să ducă la probleme grave ale ochiului, prin afectarea corneană, dar și a funcției vizuale ” spune Ștefan Oprea, medical oftalmolog

Sindromul ochiului uscat poate să fie și un răspuns la sindromul Sjongren

Atunci când stai prea mult în fața ecranului laptopului, a tabletei, telefonului apare și  uscăciunea ochiului. “De fapt, clipim de cinci ori mai rar, pelicula de lacrimi de pe suprafața ochiului se evaporă și așa apar simptomele de ochi uscat: mâncărime, senazația de nisip în ochi, de corp strain, durere. Sigur că lacrimile artificiale și ochelarii cu filtru de protecție sunt cele mai simple și utile forme de tratare. Dar recomand și o tehnică ușor de aplicat, fiind un confort natural pe care noi înșine putem să ni-l oferim ochilor. La 20 de minte, timp de 20 de secunde ridicăm ochii din ecran și privim la 20 metri distanță și clipim. Este un exercițiu foarte eficient “ spune medicul oftalmolog Ștefan Oprea, în Interviurile Click!Live.

Specialistul atrage atenția că sindromul de ochi uscat poate să fie și rezultatul unei boli autoimune, așa cum este sindromul Sjongren, când glandele salivare și lacrimale sunt atacate de propriul sistem imun.  

“Este important să se facă investigații specifice pentru a afla răspunsul corect. În egală măsură, sindromul de ochi uscat este specific bătrânilor, acolo unde închiderea ploapei nu se mai face corect, de fapt acest sindrom de ochi uscat apărând în partea adoua a vieții” atrage atenția specialistul.

Urmărește aici întreaga ediție din Interviurile Click!Live realizată și moderată de Antoaneta Banu, invitat medicul oftalmolog, Ștefan Oprea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net