Spune-mi ce mănânci ...Dietă benefică pentru sănătatea articulațiilor
Deseori, durerea la nivelul articulațiilor este un obstacol dificil în calea activităților noastre cotidiene. Pentru a ameliora disconfortul, specialiștii ne recomandă ca în astfel de situații să consumăm alimente care să nu întrețină inflamația cronică și să asigure organismului : vitamine, minerale, fibre alimentare și acizi Omega 3, Omega 6 și Omega 9.
”De asemenea, pe lângă alimentele cu efecte antiinflamatoare, persoanele chinuite de durerile articulare trebuie să consume și alimente care să le protejeze și să le regenereze articulațiile. De aceea, din hrana cotidiană a acestor bolnavi nu trebuie să lipsească alimentele care să le îmbunătățească starea de sănătate. Printre acestea amintesc: peștele gras, fructele de pădure, fructele oleaginoase, uleiul din sâmburi de strugure, ulei de măsline, citricele, supa de oase, dar și ceapa și usturoiul”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul ”Sănătatea noastră de fiecare zi”.
Peștele gras combate durerile articulare
Peștele gras (tonul, sardinele, macroul), bogat în Omega 3, ține în frâu durerile articulare. De aceea, peștele gras este un medicament dovedit pentru persoanele care consumă de trei ori pe săptămână acest aliment. Mai mult, aportul de pește, scade și riscul afecțiunilor cardiovasuculare și îmblânzește crizele de artrită.
Citricele, antioxidante prețioase
Mai ales în sezonul rece, curele cu citrice, portocale, lămâi , grapfruit, ananas, pomelo , atât de bogate în vitamina C , sunt salvatoare pentru persoanele cu probleme articulare. Recunoscute pentru proprietățile antioxidante, stimulând și producția de colagen în acelați timp, citricele ameliorează durerile articulare și întăresc sistemul imunitar.
Uleiurile au proprietăți antiinflamatoareUleiurile sunt folosite la gătit, dar și la prepararea salatelor. Pentru sănătatea articulațiilor, uleiurile sunt substanțe cu proprietăți antiinflamatoare recomandate de specialiști. Toate sortimentele de uleiuri conțin acizi grași omega 3, 6 sau omega 9. De exemplu, uleiul din semințe de in conține omega 3 și omega 6. Semințele de struguri, semințele de cânepă, soia, uleiul din semințe de bumbac și uleiul de floarea soarelui conțin omega 6. Uleiul de susan și uleiul de măsline sunt surse de grăsimi omega 9. Nutriționiștii susțin că niciun ulei nu conține cele trei tipuri de grăsimi: omega 3, omega 6 și omega 9.
Uleiul din sâmburi de strugure să nu lipsească din dietă
Datorită conținutului mare de vitamine (E și F), de minerale (cupru și zinc, mai ales) și de acizi grași: omega 3 și omega 6 , uleiul obținut din sâmburi de strugure este un tonic excelent pentru articulații.
Nucile ”repară” necazurile produse de inflamații
Fructele oleaginoase: nucile, migdalele, fructele caju, dar și fisticul furnizează organismului cantități semnificative de calciu, de omega 3 și de fibre, antioxidante valoroase care ”repară”efectele negative ale inflamațiilor în organism. Persoanele care sunt diagnosticate de medicul de familie cu inflamații cronice trebuie să deguste zi de zi 8-10 sâmburi de nuci, fructe atât de sănătoase și de gustoase.
Ceapa și usturoiul, antiinflamatoare la îndemână
Și ceapa, și usturoiul conțin în compoziție alicina, o renumită substanță antiinflamatorie. Împreună cu acidul lipoic, alicina stimulează reconstrucția fibrelor de colagen deteriorate în articulații.
Uleiul de măsline , un ”excelent medicament„ antiinflamator dovedit
În lista ”medicamentelor” naturale antiinflamatoare, uleiul extravirgin de măsline ocupă un loc privilegiat, datorită grăsimilor bune conținute (mai ales a conținutului de omega 3).
Un tonic pentru articulații este și supa de oase
Puține persoane știu că supa de oase este bogată în colagen, substanță comparată cu o ”cărămidă” ce protejează sănătatea cartilajelor articulare. Când convalescenții sunt hrăniți cu supă de oase, pentru a se revigora mai repede după boală și după intervențiile chirurgicale, nici zgârciurile, bogate în colagen, nu trebuie aruncate.