Spune-mi ce mănânci, să-ți spun cum trăiești Supele ajută la detoxifierea organismului
Indiferent de anotimp, supele sunt hrănitoare, gustoase și ușor de preparat. Atunci când sunt preparate din legume și din condimente, supele sunt de mare ajutor în programele de detoxifiere.
Nutriționiștii europeni susțin că adepții dietei cu supe proaspete, calde și nutritive, preparate din multe legume, asezonate cu condimente precum busuioc, chimen sau coriandru sunt un tonic binevenit pentru organismul obosit și deshidratat în serile friguroase de toamnă și iarnă. Totodată, supele de praz și dovlecei, condimentate cu chimen pisat sau coriandru sunt îmbietoare și merită să facă parte din dietele de detoxifiere sau să vă revigoreze organismul. . Și supa în care se combină două legume-mazărea și ceapa, este ideală pentru masa de prânz sau pentru cină.
Supele-cremă previn arsurile stomacale
”Când arsurile stomacale persistă, sunt indicate supele-cremă preparate din morcov, pătrunjel, păstârnac şi ţelină, asezonate cu pulbere de busuioc, de mărar, de chimen şi de salvie. Acestea sunt asimilate cu uşurinţă de stomac, fără să irite mucoasa”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul ” Cum ne hrănim sănătos”.
Rețetele săptămânii
Supă- cremă de legume
Timp de preparare: 35 de minute
Calorii : 60/100
Ingrediente: Pentru trei porţii, care se consumă într-o zi, avem nevoie de următoarele ingrediente: o ţelină mică, 5 morcovi, câte 3 rădăcini de pătrunjel şi de păstrânac., 700 ml de apă.
Preparare: Legumele curăţate se fierb la baia de abur. Când sunt gata, acestea se pasează, iar zeama în care a fiert zarzavatul se adaugă treptat în pasta obţinută prin pasarea legumelor, mestecându-se continuu, până când compoziţia are consistenţa smântânii. Atunci se adaugă plantele măcinate, ca o pulbere fină. Supa-cremă se consumă călduţă, la mesele principale.
Supă de praz și dovlecei
Timp de preparare: 45 minute
Calorii : 70/100
Ingrediente: O ceapă mică, 2 fire de praz, o linguriță de chimen, o linguriță de coriandru, 200 g de dovlecei, o lingură de untdelemn de măsline, 600 ml de apă.
Preparare: Încălziți untdelemnul și apa într-o cratiță și adăugați ceapa și prazul tăiate mărunt și lăsați-le să fiarbă până se înmoaie. Adăugați mirodeniile pisate și lăsați să fiarbă la foc mic două minute, amestecând continuu. În continuare, adăugați dovleceii tăiați bucățele și supa de legume, apoi asezonați-le cu piper și lăsați ca supa să fiarbă timp de 25 de minute. După aceea, lăsați supa să se mai răcească și amestecați ingredientele cu un mixer , până când supa cremă are consistența smântânii. Asezonați supa-cremă cu coriandru măcinat.