Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti. Sortimente de pâine sănătoase care nu îngraşă

Ultima actualizare:

Femeile care ţin o dietă sau care vor să-şi menţină greutatea evită consumul de pâine. Despre calitatea pâinii pe care trebuie s-o consumăm s-au lansat numeroase opinii pro şi contra.

Pâinea face parte din hrana noastră cea de toate zilele. Din păcate, sortimentele de pâine din comerţ conţin conservanţi. „Consider că pâinea de casă, coaptă la cuptor sau la aparatele moderne de copt, lansate pe piaţă, este cea mai sănătoasă. O pâine de casă este cu adevărat nutritivă dacă se prepară din făină de grâu aşa cum s-a obţinut acesta după măcinare la moară. O pâine albă este lipsită de nutrienţi, deoarece nu conţine nici vitamine, nici minerale, nici enzime, Mai mult, pâinea de casă îşi păstrează proprietăţile nutritive şi prospeţimea fără conservanţi sau alte adaosuri”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Eugen Giurgiu recomandă să consumăm pâine făcută în casă
Eugen Giurgiu recomandă să consumăm pâine făcută în casă

Există însă câteva sortimente de pâine pe care le putem prepara în casă  şi le vom consuma cu toată încrederea, fără teama că ne vom îngrăşa.

Cum preparăm pâinea de casă

O „porţie” de pâine de casă poate fi preparată din 500 g făină   neagră, o linguriţă de drojdie de bere, 300 ml apă, o linguriţă rasă de sare şi o lingură de ulei de măsline. Când s-a răcit, pâinea se înveleşte într-o pânză de bumbac.                

- Pâinea de secară are proprietăţi remineralizante

Persoanelor care nu pot renunţa la consumul de pâine, dar vor să dea jos câteva kilograme, nutriţioniştii le recomandă să mănânce pâine de secară. Această cereală conţine numeroase substanţe active: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, hidraţi de carbon, amidon şi vitamina B1. În acelaşi timp, secara este apreciată de nutriţionişti pentru proprietăţile remineralizante şi laxative şi este recomandată în regimurile alimentare ale diabeticilor şi ale celor care urmează o dietă. Totodată, s-a constatat că cei care consumă pâine de secară sunt mai puţin predispuşi să se îmbolnăvească de afecţiuni cardiovasculare, deoarece secara reduce semnificativ nivelul colesterolului “rău” din sânge.

Cum se prepară

Pentru prepararea acestui sortiment de pâine, folosim aceleaşi ingrediente ca şi la pâinea de casă, dar înlocuim făina de grâu cu cea de secară. Pentru un plus de savoare, adăugaţi câteva frunze mărunţite de busuioc.       

- Pâinea cu susan, o sursă de energie

Susanul, un ingredient important în compoziţia acestui sortiment de pâine, este un aliment complet. În compoziţia susanului se regăsesc numeroase substanţe active, printre care minerale şi oligoelemente : calciu, fosfor,  fier, zinc şi potasiu. Consumând  trei-patru felii de pâine cu susa, vă asiguraţi energia necesară pentru întreaga zi. Totodată, susanul este un tonic pentru memorie.

Cum se prepară

În compoziţia pâinii de casă, adăugaţi 150 g de susan. Acest sortiment de pâine va fi mai gustos, dacă încorporaţi în aluat şi o linguriţă de curry.   

- Baghetele cu multicereale, pentru o sănătate de fier

Nutriţioniştii apreciază că pâinea cu cereale, consumată cu o salată de verdeţuri, este o alegere ideală pentru a ne menţine sănătatea la cota performanţelor. Beneficiile acestui sortiment de pâine se datorează combinaţiei de cereale (grâu, porumb, orz, secară, orez) cu seminţe de floarea-soarelui şi dovleac. În plus, pâinea cu multicereale este bogată şi în fibre, care reglează digestia.      

Cum se prepară   

Aluatul acestui sortiment de pâine se prepară din patru feluri de făină: de secară, de orz, de orez şi de porumb. Pâinea cu multicereale este mai gustoasă dacă încorporăm în acest aluat câte o linguriţă de ulei de măsline şi de cimbru.

- Pâinea cu seminţe de in reduce colesterolul

Seminţele de in, tonice de excepţie, foarte bogate în vitamine, minerale, magneziu,  mangan şi fibre sunt indicate de specialişti în curele de slăbire, de detoxifiere şi de revigorare. În acelaşi timp,  aceste remdii de excepţie, redau energia, protejează inima, sistemul digestiv şi menţin greutatea sub control. Minionele seminţe de in  conţin şi acizi graşi Omega 3, importanţi în combaterea inflamaţiilor. De aceea, acest sortiment de pâine este indicat persoanelor cu probleme de sănătate: anemie, tensiune, colesterol, pentru a enumera doar câteva dintre beneficiile pe care le oferă  pâinea cu seminţe de in. 

Cum se prepară

În aluatul pâinii de casă, seminţele de in se adaugă măcinate, pentru a fi asimilate de organism cu mai multă uşurinţă. Această pâine va fi mai gustoasă, dacă în aluat adăugăm o jumătate de linguriţă de tarhon. 

- Pâinea cu condimente, bună pentru sistemul imunitar

Busuioc, oregno, cimbru, rozmarin şi salvie… Aceste condimente adăugate în făina de secară sau în cea integrală de grâu sunt tonice care aduc organismului nostru vigoarea de care are nevoie.

Pâinea care conţine rozmarin, oregană, cimbru, busuioc şi salvie are efecte antioxidante şi antibacteriene, contribuind şi la creşterea imunutăţii. Când aceste condimente sunt proaspete, atunci ele se fierb în aburi înainte să le adăugăm în aluat.

Când sunt uscate, vom adăuga în coca de pâine un amestec de două linguriţe din cele cinci condimente. Pentru o aromă aparte, mai adăugaţi în aluat o linguriţă de suc de lămâie.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cernobil pexels 2 jpg
sita devi captura video jpg
lac pixabay jpg
ryanair foto shutterstock
pitic  jpg
gabi cotabita fiice  jpg
marius batu jpg
banner cotabiță png
image
actualitate.net
image
actualitate.net