Spune-mi ce mănânci să-ţi spun cum trăieşti / Ce trebuie să ştiţi despre orez

Ultima actualizare:

    Orezul este un aliment-medicament indiferent de vârstă. (Foto: Shutterstock)
Orezul este un aliment-medicament indiferent de vârstă. (Foto: Shutterstock)

În urmă cu mai bine de trei milenii, în Orientul Mijlociu, bobul de orez simboliza fertilitatea Pământului şi puterea Zeilor Binelui. Studiile recente ale unor antropologi confirmă aceste concluzii: în China antică , boabele de orez erau folosite în practicarea unor ritualuri magice-religioase. Cu timpul, sub influenţa migraţiei unor popoare venite din nord-vestul Siberiei, orezul a devenit un aliment indispensabil în hrana multor popoare.

Valorificat în mii de reţete, alături de proteinele de origine animală sau vegetală, de legume sau de fructe, orezul este un tonic pentru fiecare dintre noi, în toate etapele vieţii.

Misterele boabelor de orez

Compoziţia chimică a bobului de orez a trezit interesul medicilor şi biologilor din numeroase ţări. În această privinţă, o descoperire importantă aparţine medicului francez Jean Valnet, preocupat de studii fitoterapeutice. El a ajuns la concluzia că bobul de orez, inclusiv cel decorticat, este bogat în vitamine :A, B1,B2,B6 (care nu se degradează prin prelucrarea termică) şi în săruri minerale, cum ar fi: sodiul, magneziul, potasiul, fierul, fosforul, prezente într-o formulă benefică pentru digestie.

Surprinzător, studii mai recente au scos la iveală că unele soiuri de orez, cultivate în Europa, conţin un procent minor de metale slab radioactive şi este posibil ca efectele acestora să influenţeze pozitiv echilibrul energetic al organizmului. Astfel, cercetările efectuate de un grup de biologi britanici de la Universitatea din Manchester demonstrau, în urmă cu şapte ani, că dietele bogate în orez , folosite frecvent de asiatici, sunt un scut protector în faţa riscului de a contacta boli digestive grave, chiar şi în cazul diferitelor forme de cancer. In privinţa fosforului, existent în compoziţia bobului de orez, acest mineral are un efect foarte bun asupra sistemului nervos şi în funcţionarea, fără probleme, a creierului.

Orezul - un tonic pentru copiii cu deficienţe de creştere

Etapa de trecere de la copilărie la pubertate, atât de dificilă, poate fi depăşită mai uşor de cei care mănâncă mai mult orez. Studiile medicului olandez Ditter Van Demhagl, efectuate în acest sens în urmă cu 20 de ani, dovedeau beneficiile consumului, frecvent, de orez asupra copiilor cu deficienţe de creştere, deoarece acest aliment uşurează procesul de asimilare a mineralelor în organismul uman.

Combate problemele psiho-afective ale tinerilor

Tot doctorul Ditter Van Demhagl a studiat şi efectul orezului asupra adolescenţilor care se maturizează în etapa următoare , adică atunci când ei trec la vârsta tânără. Vitamina B6, care contribuie la maturizarea adolescentului, se asimilează cu mare dificultate între 20de ani şi 24 de ani.

De aceea, dr. Van Demhagl recomandă tuturor să consume la micul dejun "medicamentul" orez. De asemenea, dr. Van Demhagl recomandă tinerilor care au probleme psiho-afective (depresii, obsesii şi crize de isterie) să mănânce orez la micul dejun. Aportul de clor şi de potasiu, conţinut în dieta matinală cu orez, reduce starea de nervozitate cu un procent de 7o la sută.

În această etapă de viaţă, numită criza de 40 de ani, se petrec o serie de transformări hormonale în orgnism. Un alt specialist, dr. K.Y. Rothbens de la Universitatea din Dublin, a studiat trei decenii această etapă de viaţă, când a făcut noi precizări privind consumul de orez la vârsta "crizei de la 40 de ani".

Un consum ponderat de orez la mesele principale contribuie la detoxifierea hepatică a compuşilor ureei In plus, este o soluţie pentru profilaxia modernă în cazul impotenţei şi frigidităţii, dacă dieta este mai săracă în lipide de provenienţă animală, mai ales de porc.

La 65 de ani, orezul regenerează unele ţesuturi

Cercetătorii interesaţi de efectele acestei cereale asupra problemelor pe care le ridică vârsta de 65 de ani au ajuns la concluzii încurajatoare. Orezul, ca un "medic" prevăzător, îl susţine pe vârsnic în aceste momente care favorizează apariţia diferitelor boli. Preparat cu legume, cu verdeţuri sau sub formă de garnitură la friptură, orezul este un aliment hrănitor, care asigură un aport de energie, necesar pentru rezolvarea problemelor zilnice, specifice acestei etape de viaţă. Studiile recente demonstrează că, la această vârstă, orezul contribuie şi la regenerarea ţesuturilor unor glande endocrine.

La vârsta senectuţii - dieta cu "ceaiuri" de orez nedecorticat

În această etapă de viaţă, marcată de prezenţa bolilor severe, cercetătorii atrag atenţia asupra hranei care să înlăture pericolul unor atacuri cerebrale . Acum, hipertensiunea trebuie ţinută sub control: hrana să fie alcătuită din alimentele nesărate, fără condimente iuţi, iar legumele şi fructele să fie recomandate de medic, în funcţie de afecţiunile cronice. Mai mult, numeroşi specialişti consideră că o dietă hrănitoare şi energizantă trebuie să includă ceaiurile din orez, un compot preparat din mere verzi sau din lămâi verzi, în care se adaugă ceaiul de orez.

Prelungeşte speranţa de viaţă

Consumul de orez nedecorticat, brun, previne bolile de inimă, diabetul şi complicaţiile acestora, bolile de rinichi şi obezitatea. Mai mult, orezul brun întârzie îmbătrânirea, contribuie la scăderea colesterolului „rău" şi protejează pielea de agresiunile exterioare, deoarece soiul de orez alb nu conţine vitamina B1(benefică pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi a inimii, stimulând creşterea şi digestia). De aceea, orezul alb nu trebuie consumat singur pe termen lung, ci doar în combinaţie cu legume, cu ciuperci sau cu carne.

Nu întâmplător, anul 2004 a fost proclamat de Naţiunile Unite ca „An internaţional al orezului". Evenimentul a reamintit lumii cât de importantă este această cereală care hrăneşte mai mult de 2,5 miliarde de oameni.

Orezul este un aliment-medicament indiferent de vârstă. (Foto: Shutterstock)
Orezul este un aliment-medicament indiferent de vârstă. (Foto: Shutterstock)

Menţine echilibrul fizic şi psihic

Compoziţia chimică a orezului a trezit interesul medicilor şi biologilor din numeroase ţări. Alimentul de bază al Orientului, orezul, are un conţinut scăzut în grăsimi, furnizează organismului multe proteine şi majoritatea vitaminelor din complexul B, însă vitaminele A, C şi B12 sunt prezente într-o cantitate modestă.

Cercetările efectuate de un grup de biologi britanici de la Universitatea din Manchester au demonstrat că dietele bogate în orez, folosite frecvent de asiatici, sunt un scut protector în faţa riscului de a contacta boli digestive grave, chiar şi diferite forme de cancer. În privinţa fosforului existent în bobul de orez, acesta are un efect foarte bun asupra sistemului nervos şi în funcţionarea, fără probleme, a creierului. În general, nutriţioniştii recomandă consumul orezului brun, considerat mult mai sănătos datorită compoziţiei chimice, în comparaţie cu orezul alb. O porţie standard de orez brun are o valoare energetică de 212 kcal.

Se digeră uşor

Din punct de vedere terapeutic, cel mai bun soi de orez este cel brun, în care vitaminele şi mineralele se găsesec în cantităţi mult mai mari decât la orezul alb. Astfel că, 100 g de orez brun furnizează organismului 99 mg de potasiu, 43 mg de magneziu, 120 mg de fosfor, 1,3 mg de vitamina B3 şi 0,14 mg de vitamina B1.

În schimb, aceeaşi cantitate de orez alb ne oferă doar 54 mg de potasiu, 11 mg de magneziu, 43 mg de fosfor, 1 mg de vitamina B3, iar procentul de vitamina B1 dispare prin procesare. Orientalii apreciază că orezul este un aliment cald pentru stomac şi este indicat în dieta celor care au stomacul iritat, pentru că această cereală se digeră uşor şi se asimilează repede.

Stimulează activitatea creierului

Fosforul conţinut în bobul de orez are un efect benefic asupra sistemului nervos. De aceea, nutriţioniştii englezi recomandă consumul primei porţii de orez (de preferinţă brun) la micul dejun, motivând că soiul de orez brun este mult mai valoros, datorită compoziţiei chimice, care stimulează mai puternic activitatea creierului în comparaţie cu cel alb. O porţie standard de orez brun are o valoare energetică de 212 kcal.

Fiert, reduce tensiunea arterială

Orezul fiert simplu este un leac popular universal pentru diaree, la fel ca şi apa în care a fiert. Orezul fiert, amestecat cu mere pasate, este recomandat de medicii europeni ca ajutor pentru scăderea tensiunii arteriale.

De asemenea, apa de orez din soiul brun poate fi consumată de două ori pe zi, la micul dejun şi la prânz, de persoanele care suferă de enterocolită cronică.

Alte efecte terapeutice

Cercetările efectuate de un grup de specialişti irlandezi au demonstrat că un consum moderat de orez, la mesele principale, contribuie la detoxifierea ficatului care absoarbe toxinele.

Preparat cu legume, cu verdeţuri sau sub formă de garnitură la friptura de pasăre, orezul este un aliment benefic pentru persoanele anemice, lipsite de energie.

Orezul clasic cu bob lung, basmati, folosit frecvent în bucătăria indiană ( prezent şi pe piaţa românească), este uşor aromat, de aceea se recomandă ca ingredient pentru prepararea salatelor şi pentru pilaf. Acest soi se fierbe lent, timp de 20 de minute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
daniel david ubb fb jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cafea turceasc ibric jpg
colier11 jpeg
boala x jpg
citit carte barbat istock jpg
zile libere de paste jpg
castig loto pitesti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net