Spune-mi ce mănânci să-ţi spun cum trăieşti / Ce e bine să ştiţi despre halva

Ultima actualizare:

    Halvaua este unul dintre alimentele copilăriei celor mai în vârstă dintre noi. (Arhiva Fotolia)
Halvaua este unul dintre alimentele copilăriei celor mai în vârstă dintre noi. (Arhiva Fotolia)

Deşi este un produs alimentar specific ţărilor orientale, halvaua s-a răspândit în numeroase ţări europene. În ţara noastră, halvaua este un aliment preferat în timpul oricărui post religios. În comerţ, găsim mai ales două sortimente ale deliciosului aliment: simplă sau marmorată (când conţine un adaos de migdale, de arahide, de fistic sau de cacao).

Valoarea nutriţională a acestui aliment variază în funcţie de ingredientele folosite la preparare. De obicei, sortimentul autohton de halva se prepară din seminţe de floarea-soarelui care se prăjesc, se macină şi se amestecă împreună cu o cantitate egală de pastă fierbinte, folosită la prepararea halviţei. În schimb, în compoziţia sortimentelor de halva din import predomină mai multe feluri de seminţe, printre care şi cele de susan.

Fiecare popor are o reţetă proprie de preparare a acestei delicatese, iar halvaua preparată la Istanbul este un produs -vedetă, preferat în multe ţări europene.

Halvaua care conţine şi seminţe de susan este foarte apreciată pentru valoarea ei terapeutică deosebită, deoarece acest ingredient este apreciat de specialişti ca fiind un tonic pentru organism, mai ales în anotimpul rece. Seminţele sale modeste conţin substanţe active importante: fibre, proteine, minerale (calciu, potasiu, fosfor, zinc, fier), acizi graşi nesaturaţi (cum ar fi acidul oleic, care depăşeşte necesarul zilnic de 40 la sută), acizi poli-nesaturaţi (Omega 6) şi lecitină.

„Renumele susanului de aliment complet se datorează calităţilor medicinale recunoscute încă din Antichitate. Susanul este indicat ca adjuvant în tratamentul bolilor respiratorii, în indigestii şi în infecţii urinare. Mai mult, susanul mai conţine acid folic (Vitamina B9), esenţială în formarea celulelor, alături de lecitină- un nutriment valoros pentru sistemul nervos, endocrin, cardiovascular şi pentru creier. Seminţele de susan alină, de asemenea, alte suferinţe frecvente : constipaţia, crizele hemoroidale şi deranjamentele cauzate de ciclul menstrual. Cercetările recente menţionează că modestele seminţele de susan sunt remedii recomandate şi în tratamentul unor boli grave, cum ar fi neuroparaliziile", ne spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Totodată, efectele depurative, antioxidante, remineralizante şi tonice, în cazul tulburărilor de memorie, pledează pentru calităţile de aliment complet atribuiete susanului. Fiind bogată în calorii, halvaua se consumă cu moderaţie, chiar dacă este foarte gustoasă.

Reţeta săptămânii

Cea mai sănătoasă halva de casă

Timp de preparare: o orăCalorii: 375/100 g

Ingrediente: Câte 50 g de fructe caju, alune de pădure, seminţe de floarea soarelui, 5 linguri seminţe de susan crude, 5 felii de banane, câte o lingură de miere şi una de cacao.

Preparare: Puneţi într-un castron toate seminţele şi nucile, spălate şi decojite, apoi acoperiţi-le cu apă plată. Vasul trebuie să-l puneţi frigider, până a doua zi. Atunci scurgeţi apa, adăugaţi feliile de banană, mierea şi cacaoa, după care amestecaţi ingredintele în blender, până când obţineţi o pastă. Halvaua preparată în casă se păstrează în frigider timp de patru-cinci ore, după care deliciosul produs poate fi degustat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
1 control medical 1402173971 jpg jpeg
ghiozdan shutter 1082255939 jpeg
vouchere de vacanta jpg
uscare par jpg
image png
moda in perioada comunista, expozitie la muzeul judetean olt   foto alina mitran (10) jpg
mihaela bilic instagram jpg
gradinita pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net