Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: De ce este bine să mâncăm fasole verde
Fasolea verde este o legumă înzestrată cu virtuţi terapeutice deosebite! Această legumă foarte plăcută la gust este cunoscută şi sub denumirea de „consumator de zahăr”, deoarece împiedică absorbţia zahărului. Totodată, acest soi de fasole este apreciată ca o sursă de proteine fără grăsimi.
Preparatele gastronomice din fasole verde sunt benefice pentru tot organismul. Pentru diabetici, pentru vârstnicii care au osteoporoză sau pentru persoanele aflate în convalescenţă, fasolea verde este un aliment foarte sănătos. De asemenea, leguma recomandată de nutriţioniştii europeni, pentru cure pe care să le urmăm mai ales vara, ajută pe fiecare dintre noi să ne îmbunătăţim starea de sănătate.
Fasolea verde este nu numai un aliment gustos, ci şi o farmacie cu importante rezerve de vitamine (C, B1, B2, B3, B6,B9), minerale (potasiu, nichel, litiu, cobalt, crom, fier ), triptofan şi aminoacizi. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază puterea hipoglicemiantă a păstăilor de fasole verde, numită şi „mâncător de zahăr”. Dieta cu această legumă este benefică în diabet, afecţiuni renale, oculare, cardiovasculare, cistite, anemii şi chiar în TBC-ul pulmonar. Fasolea verde este o legumă bogată în fier (conţine de două ori mai mult fier decât spanacul!), iar vitamina B1 prezentă de compoziţia sa contribuie la buna funcţionare a celulei nervoase.
Reglează nivelul glicemiei
Fasolea verde este bogată în fibre vegetale, care împiedică absorţia zaharurilor şi reduce secreţia de insulină. Potrivit specialiştilor americani, fasolea verde are puteri hipoglicemiante reale. De aceea, ei recomandă să includem această legumă în dieta de fiecare zi, dacă se poate, sub formă de salată, în amestec cu alte legume sau în ciorbe.
Recomandată în curele de slăbire
Fasolea verde se digeră uşor şi nu simţi o greutate în stomac după ce mănânci o porţie. Nu trebuie să ne facem griji nici în privinţa caloriilor, deoarece o porţie de 125 de grame de fasole verde gătită nu depăşeşte 43 de calorii. Aşa se explică faptul că este o legumă eficientă în curele de slăbire.
Reţeta săptămânii
Frigărui delicioase cu fasole verde
Calorii: 90 porţia
Timp de pregătire: 45 de minute
Ingrediente: 500 g piept de pui, tăiat felii, doi morcovi, 200 g păstăi late de fasole, 4 fire de ceapă verde, 4 felii de dovlecei Pentru garnitură: salată verde şi roşii.
Preparare: În capătul frigăruii puneţi o felie de carne, continuaţi cu o felie de dovlecel, trei păstăi de fasole, un fir de ceapă; după aceea, punem două felii de morcovi, apoi, din nou dovlecel, carne, fasole verde , iar la capătul frigăruii puneţi carne de pasăre. În acest fel se prepară toate frigăruile, pe care le puneţi pe grătar şi le întoarceţi şi le supravegheaţi să nu se ardă. Delicioasele frigărui se servesc cu garnitură de salată verde şi roşii.