Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti - Cireșele, cele mai bune antiinflamatoare
Dintotdeauna, cireşele sunt vedete de necontestat printre fructele lunii iunie. Faptul că în ţara noastră nutriţioniştii apreciază că există circa 4.500.000 de cireşi, demonstrează că delicioasele fructe sunt savurate cu multă poftă de români.
„ Pe lângă savoarea inconfundabilă, cireşele sunt bogate în substanţe active de mare folos bolnavilor de cancer, de rinichi, de reumatism, de inimă, dar şi persoanelor anemice sau cu afecţiuni digestive", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
De asemenea, cireşele negre sau amare au proprietăţi antiinflamatorii.
Proprietăţile terapeutice ale cireşelor se datorează substanţelor active conţinute : vitamine (provitamina A, vitamine din complexul B, vitaminele C şi K) şi minerale (calciu, magneziu, zinc, cupru), substanţe care stimulează imunitatea naturală a organismului, fiind eficiente în cazul afecţiunilor antiinflamatorii, cardiovasculare şi în infecţiile respiratorii.
Şi nu numai atât. În plus, cireşele mai conţin o substanţă valoroasă pentru organism-acidul elagic. În urma unor studii laborioase, este limpede că această substanţă protejează de cancer, spun specialiştii.
Excelente pentru rinichi
Specialiştii recomandă persoanelor care suferă de colici renale, având chiar şi calculi mărişori, să urmeze o cură cu preparate din cireşe. Fructele, consumate ca atare, au efecte diuretice, datorită cantităţilor importante de potasiu din compoziţia lor.
Pentru că stimulează diureza, cireşele contribuie la eliminarea toxinelor şi deşeurilor metabolice din organism. De asemenea, pe lângă fructele proaspete , cura poate fi urmată şi cu suc de cireşe (câte 800 ml) pe zi; prima cană cu suc se bea dimineaţa, pe stomacul gol, iar cantitatea rămasă se consumă pe parcursul zilei.
În extrasezon, sunt eficiente ceaiurile medicinale, preparate dintr-o linguriţă de cozi de cireşe şi 250 ml apă clocotită. Ceaiul se lasă la infuzat timp de cinci minute, apoi se strecoară. Doza cotidiană este de două căni de ceai.
În acelaşi timp, unii specialişti consideră că durerile cauzate de gută pot fi ameliorate cu ajutorul consumului de cireşe. Acest atu se datorează cyanidinei, o substanţă cu proprietăţi antiinflamatoare, prezentă în compoziţia delicioaselor fructe.
Totodată, starea de sănătate a persoanelor care au pietre la vezica biliară ori la rinichi se îmbunătăţeşte simţitor după o cură cu cireşe sau folosind preparate din aceste fructe, precum sucul de cireşe sau ceaiuri din cozile fructelor.
Îmblânzesc crizele reumatismale
Cura cu cireşe ajută nu numai la curăţarea căilor urinare şi a intestinelor, dar îmblânzeşte şi crizele reumatizmale, având un efect puternic antiinflamator. Studii recente arată că se poate pune semnul egal între cireşe şi aspirină, tocmai pentru că delicioasele fructe au efecte antiinflamatorii.
Reumaticii care consumă cireşele nu numai ca desert, ci şi sub formă de cură, repetată de mai multe ori în timpul sezonului, reuşesc să-şi recapete mobilitatea.
Pentru a menţine starea de bine, ei nu trebuie să renunţe la terapia cu cireşe şi să bea ceaiuri preparate din aceste fructe uscate, până la apariţia cireşelor trufandale din anul următor, când reîncep cura cu fructe proaspete.
Reţeta săptămânii
Dulceaţă de cireşe amare
Timp de preparare: Două ore
Calorii. 98 / porţia
Ingrediente: 1,3 kg cireşe amare, 1 kg zahăr şi o lămâie
Preparare: Spălaţi cireşele şi alegeţi doar fructele întregi, fără codiţe şi fără sâmburi. Pe măsură ce le alegeţi, puneţi fructele direct în vasul (de patru litri) în care vor fierbe. Treptat, adăugaţi sucul de lămâie şi zahărul.
Amestecaţi bine ingredientele şi puneţi vasul la foc mic, pe un suport, şi nu direct pe flacără. Dulceaţa trebuie să fiarbă la foc mic, circa 50 de minute. Când apare spuma, trebuie s-o adunaţi cu spumiera. La scurt timp, fructele se vor ridica la suprafaţa vasului.
Atunci este momentul să luaţi oala de pe foc. Turnaţi dulceaţa în borcane care se închid ermetic, după ce le-aţi sterilizat. După aceea, întoarceţi borcanele cu capacul în jos şi acoperiţi-le cu două-trei păpuri groase. După ce s-au răcit, păstraţi dulceaţa în cămară, la loc uscat şi răcoros.
Poftă bună!