Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti / Vinetele, doctor pentru boli grave
Provenite din India, vinetele sunt folosite de mii de ani ca medicament. Intrebuinţarea lor tradiţională, ca tratament împotriva cancerului, are un suport valabil, deoarece conţin substanţe recunoscute ca inhibitori anticancerigeni.
„Studiile referitoare la efectele terapeutice ale acestei tomate demonstrează, fără echivoc, că aceste legume sunt un adevărat izvor de sănătate : au o acţiune relaxantă; datorită magneziului calmează stările de nervozitate, tonifică organismul şi-l purifică. Totodată, dieta cu vinete reduce nivelul colesterolului şi hipertensiunii arteriale şi, nu în ultimul rând, combate insomniile", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Aportul de vitamine (A, B1, B2, C), alături de minerale ( în topul acestora se aliniază potasiul, urmat de calciu, de fosfor şi de magneziu), recomandă dieta cu vinete coapte, neprăjite şi fără maioneză, în curele de detoxifiere, în regimul diabeticilor, astmaticilor, cardiacilor şi al supraponderalilor.
Deoarece conţin puţine calorii (24/100g), apă şi fibre din belşug, vinetele sunt săţioase şi potolesc foamea şi setea. De asemenea, pentru persoanele cu hipocalcemie, dieta cu vinete poate fi o soluţie. Doar persoanele care suferă de artrită reumatoidă trebuie să consulte terapeutul în privinţa dietei cu aceste legume sau să le consume cu moderaţie.
Reţeta săptămânii
Vinete umplute cu brânză şi condimente
Timp de preparare: 45 de minuteCalorii: 65 / porţia
Ingrediente: Câte 4 vinete mici, 4 linguri de cimbru, 4 căţei de usturoi tocaţi mărunt, 4 linguri suc de roşii, 4 linguri de supă sau suc de zarzavat, 4 linguri de pătrunjel tocat mărunt, 4 linguri de ulei de măsline, 10 linguri de brânză de vaci şi 2 linguri de salvie.
Preparare: Tăiaţi vinetele în două, pe lungime, scobiţi miezul şi amestecaţi-l cu toate ingredientele. Apoi, cu ajutorul unei linguri, umpleţi jumătăţile de vinete cu pasta obţinută şi puneţi-le la cuptor într-o tavă; aceasta trebuie unsă cu ulei şi presărată cu făină.