Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti / Ardeii graşi, leacuri pentru o varietate de boli

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

În plin sezon estival, pieţele sunt arhipline cu legume. La loc de cinste sunt piramidele ridicate din ardei graşi. Fie că-i foloseşti la gătit, fie că-i adaugi în salate, ardeii graşi borcănoşi, lungi, capia, iute, roşu, verde, boia, beşică, chipăruş, piperul bulgarului, tiuper amar, poprică dulce, piper roşu şi multe altele sunt leacuri blânde pentru o varietate de boli.

Originar din America tropicală, ardeiul gras este cultivat pe tot teritoriu ţării noastre ca plantă alimentară şi condimentară . În scopuri terapeutice se utilizează fructele mature recoltate de la varietatea Cayenne. După mai bine de un secol şi jumătate de când ardeii sunt aclimatizaţi în Ţările Române, aduşi din Italia, Franţa sau din Spania, legumicultorii au abţinut câteva zeci de ardei , între care cei cei graşi, cei iuţi ardeii kapia, legume care păstrează aceeaşi denumire ştiinţifică: Capsicum annum, cu aceeaşi amprentă genetică.

În gastronomie se folosesc soiurile dulci de ardei care se consumă proaspete, sub formă de salate sau adăugate în diferite preparate şi soiurile iuţi, care se consumă de asemenea proaspete sau uscate şi servesc la condimentarea alimentelor. Ardeii se usucă şi se macină, obţinându-se boiaua dulce sau iute, condiment natural valoroficat ca şi colorant pentru mâncăruri şi pentru preparatele din carne.

Ardeii conţin substanţe active importante: glucoză, fructoză, zaharoză, amidon, pectine, lipide, carotenoide, vitaminele : A, C, E, P şi mai ales complexul vitaminic B B1, B2, B3, B5, B6, B9, enzime, precum şi ulei eteric, capsaicină care este o substanţă iritantă revulsivă (în special în cel iute), substanţe colorate de natură carotenoidică, flavonoide şi substanţe minerale.

Ardeiul iute este afrodiziac, diminuează oboseala şi ajută la formarea oaselor, fiind benefic atât bătrânilor cât şi copiilor. Cei care au avut hemoragii recente, este foarte bine să-l consume sub formă de tincturi, pentru că ajută la formarea sângelui.

Carenţele în asimilarea calciului pot fi corectate prin consumarea sucului de ardei sau a legumei consumată sub formă crudă în diferite salate la orice masă. Ardeii conţin, de asemenea, o cantitate mare de siliciu care ajută la fortificarea unghiilor, părului, dar şi a glandelor sebacee pe care le poate regla. Cei care au pielea mai închisă la culoare trebuie să consume suc de ardei, pentru că acesta are efect de depigmentare a tegumentului. În acest caz, petele de piele pot fi estompate urmând o cură cu suc de ardei gras timp de câteva săptămâni.

Când sunt cultivaţi ecologic, toate felurile de ardei au efecte terapeutice puternice. Există însă câteva diferenţieri în ce priveşte substanţele active din compoziţia ardeilor, diferenţieri făcute mai degrabă în funcţie de culoare, decât de soi. Ardeii verzi de pildă, sunt mai bogaţi în fibre alimentare şi în vitamina K, cei galbeni conţin mari cantităţi de vitamina A, în timp ce ardeii roşii sau cu nuanţe de portocaliu sunt bogaţi în licopină, o substanţă anticancerigenă prezentă în tomate. Toate felurile de ardei sunt bogate în vitamina C, iar o sută de grame din această legumă asigură necesarul pentru o zi întreagă. De aceea, ardeii au efecte terapeutice în boli produse de imunodeficienţă, cu episoade de febră.

„Principalul risc legat de consumul ardeilor graşi are legătură cu cantităţile de pesticide şi de substanţe provenite din îngrăşămintele chimice. Într-un studiu publicat în 2006, ardeii intrau într-un top 12 al celor mai poluate alimente din supermarketuri. Ca atare, principala grijă pe care trebuie s-o avem când consumăm ardei se referă la faptul că aceştia trebuie să provină din surse de încredere, din ferme unde se foloseşte o agricultură pe cât posibil ecologică. În rest, contraindicaţiile la consumul de ardei graşi sunt practic inexistente, fiind raportate doar la câteva cazuri de iritaţii gastrice şi intestinale, probleme cauzate de o sensibilitate individuală a pacienţilor", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Se poate folosi la următoarele afecţiuni: adjuvant în astmă, adjuvant în cancer pulmonar, afecţiuni oculare, anemie, angine, anorexie (apetit scăzut), artrită reumatoidă, arterioscleroză, avitaminoză, boli digestive, boli osoase, boli locomotorii, colesterol în exces, colici intestinale, constipaţie, crampe, degerături, dereglări metabolice (accelerează metabolismul), digestie dificilă, dispepsii atone, dureri reumatice, erupţii alergice, Sfumatul activ şi pasiv, gută, îmbătrânirea prematură, indigestie, infecţii intestinale, inflamaţii, leziuni nervoase în diabet, litiază renală, lumbago, oboseală cronică, meteorism, nevralgii diverse, prevenirea catarctei, prevenirea cancerului de colon, prevenirea cancerului de prostată, la pancreas, de col uterin şi al vezicii urinare, prevenirea infarctului miocardic, psihoze, reumatism, sângerarea gingiilor, sterilitate, torticolis, tromboflebită, tromboză (opreşte formarea de cheaguri de sânge).

simeon stalpnicul png

Mod de folosire

De la început trebuie precizat că cel mai puternic efect terapeutic îl au ardeii cruzi, ne preparaţi termic, care îşi păstrează intacte principiile active. Ei pot fi consumaţi ca atare sau, cel mai bine, sub formă de saltă, făcută cu ulei de floarea soarelui presat la rece sau cu ulei de măsline. Combinaţia ardei cu ulei presat la rece este foarte importantă, deoarece în prezenţa uleiului, vitamina A, dar şi alte substanţe active din ardei pot fi asimilate foarte bine de către organism.

În salată, ardeii se combină foarte bine cu roşiile, deoarece ambele legume fac parte din aceiaşi familie (Solanaceae), cu principii active comune, (cum ar fi licopina, vitamina C, vitamine din complexul B). Doza minimă de ardei, care trebuie consumată pentru a obţine efecte terapeutice este de 100g zilnic. Însă doza optimă de ardei, administrată în timpul unei cure de vindecare este de 200g pe zi. O cură de ardei proaspeţi ar fi bine să dureze minimum 30 de zile, în acest sens neexistând o limită maximă. Şi încă un amănunt: dacă vreţi să aveţi mereu ardei proaspeţi pentru cură, păstraţi-i la frigider, în pungi de plastic la o temperatură nu mai scăzută de 4 grade Celsius. Totodată este foarte important să nu-i spălaţi înainte de depozitare. Astfel, ardeii ( ne referim la cei româneşti, care nu au stat în depozite multe săptămâni) se pot păstra foarte bine, chiar şi două săptămâni.

Când este consumat în special crud, în diferite preparate culinare, ardeiul gras stimulează secreţia gastrică fiind util în dispepsie atonică, fortifică vasele de sânge şi este antihemoragic.

Se poate folosi sub formă de suc, obţinut cu storcătorul de fructe. Se recomandă în special sucul de culoare verde, provenit din ardei verzi, fiind mai activ. În cazurile mai grave se administrează câte 100 ml de suc, de 3 ori pe zi, cu 15 minute, înaintea meselor principale.

Ardeiul gras este adjuvant în cancerul pulmonar

Un studiu făcut pe 60.000 de persoane adulte din Shanghai, un oraş cu aerul extrem de poluat, arată că o dietă bogată în pigmenţi carotenoizi, adică în substanţele care colorează în galben şi portocaliu legumele şi fructele, reduce semnificativ(cu peste 35%) riscul apariţiei cancerului pulmonar. Cele mai bogate alimente în carotenoizi sunt ardeii galbeni şi cu nuanţe de portocaliu, morcovii şi dovleacul

Combat colesterolul în exces

Ardeii graşi se consumă în mari cantităţi (minimum 200g pe zi) în salate făcute în mod obligatoriu cu ulei presat la rece şi cu suc de lămâie. Persoanele cu nivel ridicat de colesterol, care consumă mari cantităţi de ardei, nu prezintă neapărat o îmbunătăţire spectaculoasă a analizelor de sânge: În schimb, riscul de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare este foarte scăzut.

Buni pentru diabetici

Ardeii conţin numeroase substanţe antioxidante, care protejează sistemul nervos şi cardiovascular al diabeticilor. În plus, ei conţin cantităţi destul de reduse de hidraţi de carbon, aşa încât o doză de 100-200g pe zi din această legumă nu ridică probleme suplimentare organismului, legate de glicemie. Se recomandă consumul zilnic de salată preparată din ardei, cu ceapă şi cu zarzavaturi verzi, o combinaţie cu efecte antioxidante şi de reglare a glicemiei.

Previne cancerul de colon

Conţinutul de fibre alimentare, de vitamina C şi de vitamine din complexul B din ardeii verzi sau de culoare gălbuie îi recomandă călduros în prevenirea cancerului intestinului gros. În acest caz, se consumă cruzi, câte 150 g zilnic, în cure de cel puţin 60 de zile pe an.

Tratarea cataractei

O echipă de cercetători italieni a descoperit în anii 90 două substanţe prezente în ardei: luteina şi zeaxantina, care protejează ochii vârstnicilor de apariţia cataractei, dar şi a degenerescenţei maculare, una din principalele cauze ale orbirii la persoanele în vârstă. Pentru a reduce riscul apariţiei sau al recidivei acestor afecţiuni, consumaţi câte 100g de ardei proaspeţi pe zi (de preferinţă galbeni sau roşii), în cure de măcar 2 luni pe an.

Previn infarctul miocardic

Un studiu american arată că ardeii graşi au o compoziţie chimică ideală pentru prevenirea infarctului miocardic şi a bolilor coronariene în general. Ei conţin mari cantităţi de vitamina C, flavonoide, vitaminele B6 şi B9, toate aceste substanţe reducând riscul apariţiei şi agravării bolilor de inimă. Pentru efectul preventiv, se recomandă cure de lungă durată, 2-3 luni, în care se consumă minimum 150 g de ardei pe zi, simpli sau în salată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
stephanie monaco profimedia jpg
mittens profimedia jpg
ceai cana shutterstock1 jpg
image png
examen jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
floarea adusa de ceausescu jpg
6 gheorghe marmureanu cutremur jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net