Floarea adusă în România de Nicolae Ceaușescu. A fost un simbol al regimului și era preferata tovarășei
Deși a trecut atât de mult timp de la căderea regimului comunist, această perioadă din istoria românească rămâne una plină de semne de întrebare, pe care oamenii doresc să o înțeleagă cât mai bine. Iar atunci când vine vorba despre viața personală a soților Ceaușescu, un detaliu pe care nu multă lume îl știe este faptul că floarea favorită a Elenei Ceașuescu era una rară, adusă din Orientul Îndepărtat.

Chiar și la atât de mult timp de la căderea comunismului, românii încă încearcă să înțeleagă cât mai bine cum funcționa țara în acea perioadă și cum se răsfrângeau deciziile soților Ceaușescu asupra poporului. Desigur, mulți români sunt intrigați și de aspectele mai banale ai acelor ani, cum ar fi viața privată a soților Ceaușescu, cât și ce hobby-uri aveau aceștia.
Iar în privința Elenei Ceaușescu, nu foarte mulți români mai știu astăzi că floarea ei favorită ar fi fost crizantema imperială. Aceasta era atât de comună în serele din România, încât în unele cercuri ajunsese să fie considerată un adevărat simbol al regimului.
Crizantema este extrem de importantă în cultura japoneză
Această floare este originară din China, însă a început să fie crescută și în Japonia încă din secolul VIII d. Hr. În aceste culturi, ea simbolizează longevitatea și onoare, iar începând cu secolul XIII d. Hr., crizantema a început să fie folosită drept simbolul familiei imperiale din Japonia. Floarea a devenit atât de importantă în această țară, încât atât tronul, în sine, cât și familia imperială, în general, sunt cunoscute drept „Tronul Crizantemă”.
Însă, în ciuda importanței culturale a acestei flori, ea nu emană un parfum deosebit. Cu toate acestea, a devenit favorita Elenei Ceaușescu, după ce a pătruns și în România prin intermediul liderului comunist.
Care era mâncarea favorită a lui Nicolae Ceaușescu
În timp ce soții Ceaușescu preferau florile rare, aduse din țări îndepărtate, gusturile lor erau cu totul diferite, atunci când vine vorba despre mâncare. Nicolae Ceaușescu prefera produsele tradiționale românești, cât și vinul alb.
„Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, scria Mihaela Ceaușescu, în cartea „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.