Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti / Peştele - un medicament excepţional!
Dacă vreţi să reduceţi cantitatea de grăsimi din meniul vostru, dar să vă bucuraţi şi de savoarea preparatelor culinare, alegeţi peştele, spun nutriţioniştii.
Ca aliment cu o deosebită valoare nutritivă, fiind o sursă de proteine mai sănătoasă decât carnea, peştele este prezent în dieta mediteraneană, veche de zeci de ani, dar şi cea mai sănătoasă din lume, cum explică nutriţioniştii.
„Pe lângă proteine, carnea de peşte mai conţine o mulţime de substanţe active : vitaminele A, B, D şi minerale, precum : iodul, florul, potasiul, fosforul, seleniu, cupru şi zincul, substanţe esenţiale pentru buna funcţionare a metabolismului. Şi lista substanţelor active conţinute de peşte se poate completa cu acizii graşi din familia Omega 3 şi Omega 6 (la peştii de apă rece-tonul şi macroul-de exemplu). De aceea, peştele este recomandat în profilaxia sclerozei şi a insuficienţei cardiace, deoarece aceşti acizi graşi conţinuţi de peşte micşorează nivelul trigliceridelor şi reduc tendinţa de coagulare a sângelui", ne explică Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Peştele cu carnea mai roşie este bogat în calciu, în iod şi în fosfor. Un studiu american, făcut pe subiecţi care au suferit un infarct, a demonstrat că uleiul de peşte, administrat cu regularitate, a redus în mod semnificativ riscul unor probleme cariovasculare.
Totodată, peştele ar trebui să fie un aliment de bază în hrana noastră şi să-l consumăm măcar de două-trei ori pe săptămână. Dacă alegeţi peşti cu carne albă ( cod, biban, păstrăv, somn), săraci în grăsimi, uşor de preparat în zilele foarte aglomerate, trebuie să ştiţi că aceştia oferă vitamine din complexul B, iar unele specii oferă un aport generos de vitamine A, D şi E. Pescarii amatori trebuie să verifice dacă peştele prins este comestibil, deoarece poate să conţină mercur şi toxine. Dacă preferaţi peştii graşi (ton proaspăt, somon, sardele în conservă) aceştia reprezintă o sursă de proteine şi de vitamine din complexul B. Toţi peştii graşi conţin Omega 3, iar nutriţioniştii spun că somonul din Oceanul Atlantic constitue cea mai de seamă sursă de de acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru buna funcţionare a celulelor din organism. În schimb, tonul proaspăt este un tonic pentru inimă. Pe lângă faptul că vă scapă de kilogramele în plus, dieta cu peşte vă ajută să vă simţiţi în formă şi plini de energie.
Reţeta săptămânii Delicii cu fileuri de peşte
Timp de preparare: 50 de minuteCalorii: 90/100gIngrediente: 8 fileuri de peşte (crap, şalău mic sau pangasius ), 100 ml ulei de măsline, câte o legătură de pătrunjel şi de mărar, 3-4 frunze de ţelină, 6 roşii, 2 căţei de usturoi, 3 linguri de făină, 150 g parmezan, cimbru- după gust.
Preparare: Curăţaţi şi spălaţi peştele, apoi lăsaţi-l să se scurgă pe un prosop de bumbac.
Între timp, tocaţi mărunt pătrunjelul şi mărarul şi sotaţi-le în trei linguri cu ulei. După ce s-au înmuiat, adăugaţi cimbrul şi roşiile tăiate cubuleţe. Sosul acesta trebuie lăsat la foc mic, zece minute, amestecând continuu cu o lingură de lemn, după care stingeţi focul. Pudraţi peştele cu făină şi prăjiţi-l într-o tigaie cu ulei încins.
După ce-aţi prăjit fileurile, aşezaţi-le într-o cratiţă unsă cu ulei, iar deasupra turnaţi sosul şi presăraţi caşcavalui ras. Puneţi cratiţa în cuptorul încins; după opt minute, stingeţi focul. Poftă bună!