Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti / Ce trebuie să ştiţi despre sfecla roşie
Deşi este originară din Europa, sfecla roşie este răspândită pe toate continentele. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în nutriţie, recomandă consumul de suc de sfeclă roşie ca un remediu excepţional împotriva anemiei şi a bolilor de sânge.
Bolnavii de leucemie îşi revigorează starea de sănătate după o cură cu salate de sfeclă roşie şi cu suc, obţinut prin presarea acestei rădăcinoase.
Dacă aţi răcit, atunci o salată cu sfeclă vă ajută să vă simţiţi mult mai bine, deoarece conţine vitamina C. De asemenea, dacă vreţi să slăbiţi, atunci trebuie să ştiţi că sfecla roşie este săracă în calorii şi o cură de 14 zile cu salată ( câte 300 g la mesele principale) este binevenită.
Mai mult, sfecla are un puternic efect remineralizant, deoarece 100 g de sfeclă conţin 60 mg de sodiu, 250 de mg de potasiu, 25 mg de calciu şi 35 mg de fosfor.
Este un fapt dovedit că sfecla roşie combate cancerul, deoarece opreşte multiplicarea celulelor canceroase din organism, prevenind formarea tumorilor.
Totodată, ficatul şi rinichii sunt protejaţi de consumul de sfeclă roşie. Trebuie să beţi dimineaţa, pe stomacul gol, un pahar de suc de sfecla, iar la prânz să mâncaţi o salată de sfeclă amestecată cu morcovi, în părţi egale, iar ameliorările nu vor întârzia să apară.
De efectele terapeutice ale sfeclei pot beneficia şi persoanele temperamentale, deoarece această legumă are un efect calmant.
Cei care au probleme cu hipertensiunea, trebuie să includă în hrana lor această legumă, sub formă de salată şi de suc, pentru că normalizează ritmul cardiac şi menţin tensiunea la cote normale.
Dacă vreţi să urmaţi o cură de detoxifiere, vreme de zece zile, atunci sfecla roşie curăţă organismul de toxine şi arde depozitele de grăsime. În acelaşi timp, sfecla roşie tratează şi problemele de infertilitate; antioxidanţii şi acidul folic din compoziţia sa rezolvă problemele de acest gen.
Cercetări recente au remarcat şi proprietăţile antigripale şi antiinfecţioase ale sfeclei consumată în stare crudă.. Efectele benefice ale sfeclei roşii se datorează substanţelor nutritive conţinute : minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, sodiu), hidrocarburi, amidon şi vitamine (A,B1, B2, B5, B6, C,E, PP).
Reţeta săptămânii
Timp de preparare: 30 de minute.Calorii: 8o-porţia
Salată de sfeclă cu stafide şi alune
Ingrediente: 500 g sfeclă roşie,o linguriţă de miere, 5 linguri oţet de mere, 50 g stafide, 5 linguri ulei de măsline, 50 g alune, o linguriţă busuioc măcinat, 5 linguri de praz (rondele), sucul de la o lămâie, o cană de apă.
Preparare: Se curăţă sfecla de coajă, se taie cuburi mici care se pun pe un platou. Separat se fierbe un sos din oţet, miere, lămâie, ulei şi apă.Sosul se toarnă călduţ peste sfeclă. Se asezonează cu stafide, alune, inele subţiri de praz şi pulbere de busuioc.