Știți că alimentele cu efecte antiinflamatoare regenerează articulațiile?
Persoanele cu afecțiuni la nivelul articulațiilor sunt chinuite de cumplite dureri articulare. Mai mult, aceste dureri îi împiedică pe bolnavi să-și rezolve la timp problemele cotidiene. De aceea, nutriționiștii recomandă acestor bolnavi să consume alimente care au proprietatea să amelioreze durerile și să nu întrețină inflamația cronică.
Totodată, specialiștii în nutriție susțin că alimentele cu proprietăți antiinflamatoare asigură organismului vitamine, minerale, fibre alimentare și acizi grași Omega: Omega 3, Omega 6 și Omega 9.
”În acelați timp, persoanele chinuite de durerile articulare trebuie să consume alimente care să le regenereze articulațiile și să le îmbunătățească starea de sănătate. Printre acestea amintesc: citricele, peștele gras, fructele oleaginoase, uleiul din sâmburi de strugure, uleiul de măsline, supa de oase, dar și ceapa și usturoiul”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul ”Sănătatea de fiecare zi”.
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare pentru bolnavii cu probleme articulare:
Citricele sunt antioxidante prețioase
Curele cu citrice, portocale, lămâi , grapfruit, ananas, pomelo , atât de bogate în vitamina C, sunt salvatoare pentru persoanele cu probleme articulare. Aceste fructe recunoscute pentru proprietățile antioxidante, stimulează producția de colagen și, în acelați timp, ameliorează durerile articulare.
Peștele gras combate inflamațiile articulare
Persoanele care consumă de trei ori pe săptămână pește gras: sardine, macrou, ton ( alimente bogate în Omega 3), țin în frâu durerile articulare. Mai mult, aportul de pește previne apariția afecțiunilor cardiovasculare și îmblânzește crizele de artrită.
Nucile ”repară” efectele negative ale inflamațiilor în organism
Fructele oleaginoase: nucile, migdalele, fructele caju, dar și fisticul furnizează organismului cantități semnificative de calciu, de acizi grași Omega 3 și de fibre, antioxidante valoroase care ”repară”efectele negative ale inflamațiilor în organism. Persoanele care sunt diagnosticate de medicul de familie cu inflamații cronice trebuie să deguste, zi de zi, 8-10 sâmburi de nuci, atât de sănătoase și de gustoase.
Uleiul din sâmburii de strugure este excelent pentru articulații
Datorită conținutului mare de vitamine (E și F), de minerale (cupru și zinc, mai ales) și de acizi grași: Omega 3, Omega 6 și Omega 9, uleiul obținut din sâmburii de strugure este un tonic excelent pentru articulații.
Ceapa și usturoiul conțin alicină, un renumit antiinflamator
Nutriționiștii precizează că ceapa și usturoiul conțin în compoziția lor alicina, un renumit antiinflamator. Împreună cu acidul lipoic, alicina stimulează reconstrucția fibrelor de colagen deteriorate în articulații.
Uleiul de măsline , un renumit ”medicament” antiinflamator
În categoria ”medicamentelor”naturale antiinflamatoare, uleiul extravirgin de măsline ocupă un loc privilegiat. Acest excelent ”medicament” are proprietăți antiinflamatoare, deoarece conține grăsimi benefice contra durerii, printre care și Omega 3.
Supa de oase este bogată în colagen, un tonic pentru articulații
Pentru bolnavii cronici, nutriționiștii dezvăluie un secret: supa de oase este bogată în colagen, un tonic de excepție ce protejează sănătatea cartilajelor articulare. Când convalescenții sunt hrăniți cu supă de oase, pentru a se revigora mai repede, după boală și după intervențiile chirurgicale, nici zgârciurile, bogate în colagen, nu trebuie aruncate.