Știți ce secrete ascunde păpădia?

Ultima actualizare:

    Păpădia este un remediu pentru numeroase boli pentru tineri și vârstniciSursa foto: Adevărul.ro
Păpădia este un remediu pentru numeroase boli pentru tineri și vârstniciSursa foto: Adevărul.ro

Păpădia (Taraxacum officinalis), o plantă foarte răspândită și incredibil de viguroasă, este un remediu pentru numeroase afecţiuni întâlnite şi la tineri, şi la vârstnici. Aceasta este concluzia cercetătorilor din numeroase țări europene.

Opinia specialiștilor referitoare la frunzele și tijele de păpădie

Începând din primăvară, frunzele şi tijele păpădiei trebuie adunate și folosite ca remedii excelente, recomandate de specialiști în curele de detoxifiere. In mediul rural, floarea mălaiului, papaluga sau buha, aşa cum o numesc sătenii, este un leac la îndemână, mai ales pentru anemici şi pentru convalescenţi, iar o cură cu preparate din păpădie îi revigorează pe aceşti bolnavi.

Substanțele active din  compoziția frunzelor și tijelor de păpădie

Puterea terapeutică a păpădiei se datorează substanţelor active prezente în compoziţia frunzelor şi tijelor sale: vitamine (A, B, C, D şi E), minerale ( în special potasiu, calciu, fosfor, fier şi sodiu), glucide, pectină şi acizi. Rădăcinile sunt foarte bogate în flavonoizi şi, datorită unui principiu amar, acestea sunt recomandate pentru efectul tonic şi diuretic. Din flori şi capitule se mai prepară un vin medicinal.

Iată ce efecte medicale are păpădia

S-a constatat că principala acţiune medicală a păpădiei este cea diuretică. De aceea, planta este folosită cu succes în cazul bolilor renale, în obezitate, în celulită sau în retenţia apei în organism. Fiind un diuretic natural dovedit, păpădia contribuie la eliminarea acidului uric şi ajută la topirea calculilor renali. Totodată, păpădia este o sursă importantă de potasiu şi completează cantitatea acestui oligoelement în organism atunci când creşte cantitatea de urină. Nu în ultimul rînd, potasiul este de mare ajutor hipertensivilor, deoarece scade nivelul tensiunii arteriale.

Laptele de păpădie este un leac popular care usucă  negii

Pentru a scăpa de negi, un vechi remediu popular care a dat rezultate în numeroase cazuri, este ”laptele” de păpădie. Se rupe o tulpină de păpădie și se stoarce laptele pe acel neg, de câteva ori pe zi. După o  săptămână negul respective se usucă și cade.

Totodată, păpădia este un remediu benefic pentru ficat  

Cercetările au scos la iveală că păpădia tonifică şi drenează ficatul, combate litiaza biliară, are efect coleretic (stimulează secreţia bilei) şi colagog (favorizând evacuarea bilei în duoden).

Cura cu preparate din păpădie

Un lucru mai puţin ştiut, păpădia conţine o cantitate mai mare de vitamina A decât morcovii şi foarte mult beta-caroten, un renumit antioxidant, indicat în toate formele de cancer sau dacă imunitatea organismului este scăzută. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă o cură cu preparate din păpădie deoarece aceasta face minuni : previne bolile de inimă, fluidizează mucozităţile, întărind mucoasele pulmonare, hepatice şi ale căilor urinare. Şi asta nu este tot: păpădia este o plantă cu efecte remineralizante, stimulează pofta de mâncare, scade şi nivelul colesterolului " rău" şi alină durerile reumatice. O cură de trei luni cu ceai de păpădie îi ajută pe grăsuţi să slăbească, fără să facă un efort prea mare. Frunzele şi tijele de păpădie intră în compoziţia ceaiurilor depurative, dietetice şi gastrice, iar rădăcina este adăugată în ceaiurile hepatice.

 Cafeaua de păpădie 

Rădăcinile prăjite de păpădie se folosesc la prepararea  cafelei de păpădie, iar pulberea obținută  are efecte asemănătoare cu cafeau adevărată, susțin specialiștii. Băutura  are o influență stimulatoare asupra organismului, ajutând ficatul  și rinichii să funcționeze bine; de asemena menține sănătatea  intestinelor și nu provoacă insomnii. Această cafea poate fi procurată de la majoritatea magazinelor plafar . 

Eficiența păpădiei  contra pneumoniei

Numeroase teste clinice au dovedit eficiența  plantei contra pneumoniei, a infecțiilor respiratorii și a bronșitei. În cartea „Hrana vieții-Rețete biblice  de tratamente naturiste”; dr. Mihai Petrovici recomandă fierberea tulpinilor și a rădăcinilor de păpădie și consumul acestei fierturi.  În  cazul în care nu găsiți păpădie proaspătă, este recomandat și ceaiul de  păpădie uscată sau ingerarea  acesteia sub formă de capsule. 

Opinia specialistului

Fitoterapeutul Eugen Giurgiu consideră că păpădia poate fi indicată în tratamentul celor mai frecvente afecţiuni: diabet, enterocolite, ciroze hepatice, imunitate scăzută, diferite forme de cancer, obezitate, ulcer gastric, retenţie urinară, dureri reumatice, litiaze renale, uremie, afecţiuni cardiovasculare, digestie lentă, tuse etc. Prin acţiunea diuretică, planta favorizează eliminarea toxinelor din întregul organism.

Cum se prepară, cum se administreazăInfuzia: Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi 250 ml de apă. După zece minute de infuzare, ceaiul se bea neîndulcit. Se recomandă câte două căni de infuzie pe zi.

Cafeaua de păpădie : Din rădăcina uscată şi măcinată a plantei se prepară „cafeaua pentru micul dejun".Pentru a fi mai gustoasă, pulberea de păpădie şi cafeaua de cicoare (procurată de la magazinele Plafar) se amestecă în părţi egale (câte o linguriţă din fiecare )la o ceaşcă de apă.

Decoctul: Se prepară din trei linguriţe de plantă mărunţită la o cană de apă. Ceaiul se fierbe timp de cinci minute, apoi se infuzează alte cinci minute. Se administreză câte două căni pe zi, un timp îndelungat.

Siropul: Puneţi să fiarbă la foc mic, patru mâini de flori de păpădie proaspete în apă, cât să le acopere. Lăsaţi amestecul să clocotească de câteva ori, apoi luaţi vasul de pe aragaz şi lăsaţi să se macereze până a doua zi. Strecuraţi lichidul şi stoarceţi bine florile. În ceaiul obţinut, adăugaţi un kilogram de zahăr şi lăsaţi să fiarbă până când preparatul are consistenţa smântânii. Zilnic, se consumă câte o linguriţă de sirop pusă într-o cană de apă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net