Stopul cardio respirator. Iată măsurile de prim ajutor pe care trebuie să le știi
La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, iar unul din zece nu supravieţuieşte. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, iar incidenţa acestora în rândul persoanelor tinere a crescut alarmant. Iată măsurile de ajutor pe care trebuie să le știi și să le aplici dacă cineva face un stop cardio-respirator lângă tine.
Orice om, indiferent de pregătirea lui medicală, poate salva pe cineva de la moarte dacă-și păstrează luciditatea și cunoaște aceste măsuri de prim ajutor.
Verifică starea victimei
Asigură-te că zona în care se află întinsă persoana e sigură (nu sunt maşini, nu se află în dreptul unei clădiri şubrede etc). Apropie-te la 10 cm de victimă şi întreab-o dacă e conştientă şi dacă ştie ce i se întâmplă!
Ascultă respiraţia
Dacă nu primeşti răspuns, verifică dacă persoana respectivă respiră, vreme de zece secunde (poţi număra în gând), deschizând căile aeriene. Faci asta flexând capul victimei pe spate şi împingând cu degetele bărbia celui căzut. În lipsa respiraţiei strigi după ajutor, suni la 112 şi descrii starea pacientului.
Compresie toracică
Este esenţială pentru salvarea celui căzut. Pui podul unei palme la jumătatea toracelui, pe stern, apoi cealaltă palmă peste prima şi intercalezi degetele. Degetele celei de-a doua palme nu se sprijină pe torace. Cu braţele întinse şi sprijnite perpendicular pe stern începi să comprimi toracele astfel încât să înfunzi sternul 4-5 centimetri. Execută 30 de compresii, păstrând ritmul, astfel încât decompresiile să fie egale în timp cu compresiile.
Ventilare artificială
După cele 30 de compresii urmează două ventilări (suflări în gura pacientului). O ventilare artificială corectă se face prin menţinerea capului victimei în hiperextensie şi a gurii, întredeschisă, cu una din palme. În acelaşi timp, cu cealaltă mână susţii fruntea victimei şi îi pensezi nasul. Inspiri profund, aşezi gura ta pe gura pacientului în mod etanş şi sufli de două ori preţ de două-trei secunde. Toracele trebuie să se ridice în timpul acestei manevre.
Dacă pacientul nu-şi revine după prima sesiune de resuscitare, repetă toţi paşii enumeraţi mai sus până când acesta începe să respire sau până când vin medicii. Nu renunţa uşor, căci o persoană care suferă un stop cardiac poate fi salvată de medicii de pe ambulanţă.
4 simptome care indică declanșarea unui infarct
Riscul de infarct e adesea subestimat (simptomele sunt neglijate sau etichetate drept ”atacuri de panică”). Iată la ce trebuie să fii atent, ca să poți cere sfatul medicului și să previi un infarct!
Citește și:
Mihai Constantinescu a fost operat pe cord de două ori. Ce spune despre situația lui Busu