Stresul îţi poate afecta stomacul
Viaţa modernă este o sursă continuă de tensiuni, care-ţi dau, la propriu, tot felul de tulburări. Tot ce ai de făcut este să le combaţi, ca să previi bolile grave provocate de stres. Citeşte în revista Click! pentru femei ce afecţiuni îţi pot aduce grijile!
Dureri de cap
După o zi întreagă de muncă, în care n-ai avut răgaz să mănânci la ora cuvenită, te pomeneşti cu o durere de cap de toată frumuseţea. Cum se explică acest lucru? Stările de stres şi de nervozitate (să nu mai vorbim despre efortul depus) ţi-au scăzut prea mult glicemia. Acest lucru îl resimţi printr-o durere puternică de cap. Ce-i de făcut? Mănâncă ceva uşor şi apoi poţi lua un antiinflamator (ibuprofen). La fel de bun este şi paracetamolul! Vor acţiona eficient în mai puţin de 30 de minute.
Afecţiuni cardiovasculare
Când eşti expus situaţiilor stresante, inima începe să bată mai repede şi mai puternic. Circulaţia sanguină creşte, motiv pentru care poţi face hipertensiune. În timp, ea îţi poate slăbi sistemul cardiovascular. Poţi evita astfel de situaţii dacă eşti mai temperat. Calmul şi răbdarea îţi protejează inima. În plus, îţi poţi susţine inima luând suplimente cu potasiu şi magneziu (în prealabil, întreabă medicul de familie) şi capsule cu ulei de peşte concentrat (conţin Omega 3).
Gastrită
Dacă ai arsuri la stomac, tot stresul e de vină. Simptomul poate anunţa gastrita, o boală a stresului, cum o supranumesc medicii. În mod normal, stomacul secretă 3 litri de suc gastric pe zi, necesar în procesul de digestie. Când depăşeşte această limită, sucul gastric ataca pereţii stomacului şi-i erodează. Aşa apare gastrita, balonarea, greaţa, durerea intestinală, şi în cazuri mai grave, ulcerul.
Dermatită
E un lucru cert. Stresul scade imunitatea. Dermatitele sau infecţiile vaginale, care au ca simptome iritaţia şi senzaţia de mâncărime, sunt afecţiuni declanşate pe fondul rezistenţei scăzute. Şi încă ceva! Stresul poate agrava psoriazisul, o boală tot mai des întâlnită la oamenii care duc un stil de viaţă solicitant. Ce alte motive mai ai să nu faci o pauză şi să priveşti viaţa cu mai multă detaşare. Poţi reduce stresul din viaţă urmând o cură cu suplimente bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi naturali. De pildă, zincul şi vitamina C neutralizează microbii din organism şi stimulează activitatea anticorpilor în organism.
Boli hepatice
Ficatul eliberează în sânge mai mult glycogen, pentru a răspunde nevoilor energetice ale organismului. Rezervele de grăsime sunt mobilizate ca să facă faţă situaţiei presante şi astfel ficatul provoacă o creştere a nivelului de colesterol „rău", care, în exces, determină obstrucţionarea arterelor.