Studiu. Inteligența artificială va fi capabilă să pregătească omenirea pentru o posibilă pandemie
Nimeni nu își dorește să mai treacă printr-o altă pandemie, dar dacă acest lucru se va întâmpla, specialiștii anunță că inteligența artificială va fi capabilă să ne ajute acest sens. Iată ce spun datele unui studiu recent!

Inteligența artificială ar putea prezice pandemiile / foto: Shuttersock
Pandemia de COVID-19 ne-a luat pe toți prin surprindere, când virusul s-a răspândit rapid în întreaga lume și a făcut ravagii la nivel global. Această criză a adus cu sine provocări majore pentru sistemele de sănătate, dar și o stare de incertitudine în rândul populației.
Nimeni nu își dorește să mai treacă printr-o situație similară, dar, dacă acest lucru se va întâmpla, inteligența artificială ne-ar putea ajuta, conform unui nou studiu publicat în „Nature”.
Cercetători din întreaga lume au lucrat la acest studiu
Oamenii de știință de la Universitatea Oxford, în parteneriat cu specialiști din mediul academic din Africa, America, Asia și Europa, au studiat modul în care inteligența artificială ar putea preveni bolile infecțioase și focarele. Rezultatele cercetării au fost dezbătute în cadrul summitului AI Action, desfășurat în perioada 10-11 februarie, la Paris, anunță www.ox.ac.uk
Cum va putea fi de folos inteligența artificială?
Dacă până acum aplicațiile medicale ale inteligenței artificiale s-au axat, în mare parte, pe îngrijirea individuală a pacientului, de această dată, specialiștii au luat în considerare folosirea tehnologiei pentru protejarea sănătății colective. În cadrul studiului, cercetătorii au constatat că inteligența artificială poate fi folosită ca un instrument pentru îmbunătățirea sănătății atât în țările cu venituri mari, cât și în cele cu venituri mici:
„În următorii cinci ani, inteligența artificială va avea potențialul de a ne pregăti pentru o posibilă pandemie. Ne va ajuta să anticipăm mai bine unde vor începe focarele și să le previzionăm traiectoria, folosind terabytes de date climatice și socio-economice colectate în mod obișnuit. Dacă sunt integrate în sistemele de răspuns la pandemie ale țărilor, aceste progrese tehnologice vor avea potențialul să salveze vieți și să ne asigure că lumea va fi mai bine pregătită pentru viitoarele amenințări pandemice”, a transmis Moritz Kraemer, autorul principal al studiului și, totodată, profesor la Institutul de Științe Pandemice de la Universitatea Oxford.
Ce alte lucruri va fi capabilă inteligența artificială să facă?
- Va analiza datele genetice și, în cele din urmă, va ajuta la dezvoltarea vaccinurilor și la identificarea noilor variante;
- Va prezice care variante noi de agenți patogeni (cum ar fi SARS-CoV-2 și virusurile gripale) ar putea să apară și ce tratamente sunt cele mai bune pentru a reduce impactul;
- O posibilă integrare a IA cu datele colective și individuale, inclusiv folosirea tehnologiilor portabile, va putea face posibilă detectarea și monitorizarea cu mai mare precizie a focarelor de infecție.
Colaborarea între instituții este esențială!
Veștile sunt bune, însă oamenii de știință susțin că, pentru un rezultat bun, este nevoie de o colaborare riguroasă între industrie, mediul academic, guvern și societate:
„Deși IA are un potențial de transformare remarcabil pentru atenuarea pandemiei, acest lucru depinde de o colaborare extinsă la nivel mondial”, a transmis Eric Topol, de profesie medic cardiolog.