Ce animal ar fi provocat pandemia de Covid-19? Iată ce spun experții

Cum a apărut pandemia de Covid-19? Potrivit unei echipe internaționale de experți, o nouă analiză a probelor genetice arată că cea mai gravă pandemie din ultimul secol ar fi fost provocată de un animal infectat, comercializat ilegal în China.

Ce animal ar fi provocat pandemia de Covid-19?
Ce animal ar fi provocat pandemia de Covid-19?

Ce specie a declanșat pandemia de Covid-19?

O echipă internațională de experți a anunțat joi (16 martie) că a găsit datele genetice care leagă noul coronavirus de un animal infectat, comercializat ilegal în China – câinele raton (cunoscut ca enot).

Potrivit raportului, cercetătorii de la Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au găsit date genetice de la o piață din Wuhan. Prelevate în ianuarie 2020 din interiorul și din jurul pieței de fructe de mare Huanan, datele în cauză au fost încărcate în baza de data internațională de virusuri GISAID, potrivit ABC News.

Testate pozitiv pentru coronavirus, probele conțin material genetic ce aparțin unor animale, precum și cantități mari care se potriveau cu cele ale câinelui raton. Deși acest lucru nu dovedește cu siguranță că virusul a fost transmis prin acest mod la oameni, experții susțin că este cea mai puternică dovadă de până acum.

Pandemia ar fi fost declanșată de căinii raton (foto: Facebook)
Pandemia ar fi fost declanșată de căinii raton (foto: Facebook)

„Acesta este un indiciu foarte puternic că animalele de pe piață au fost infectate. Nu există altă explicație care să aibă sens”, a declarat una dintre virusologii care a lucrat la analiza, Angela Rasmussen.

De asemenea, Jeremy Kamil - virolog la Louisiana State University Health Sciences Center Shreveport, care nu a fost implicat în studiu - a declarat că există puține dovezi concludente că animalul infectat ar fi declanșat pandemia, dar ridică serioase semne de întrebare cu privire la comerțul cu aceste ființe: „Atrage într-adevăr în lumina reflectoarelor comerțul ilegal cu animale într-un mod strâns”.

Echipa de experți a precizat că nu a intenționat ca analiza să devină publică înainte de a publica un raport și încă analizează datele. 

Concluzia vine pe fondul unei dezbateri aprinse despre originile pandemiei, după ce un raport al Departamentului pentru Energie al SUA a concluzionat cu „încredere scăzută” că a fost rezultatul unei scurgeri de laborator.  

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

image
image
image
image
image
image
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net