Problemele de comportament ale câinilor, cauzate de pandemia Covid? Ce spun experții

Potrivit Societății Ulster pentru Protecția Animalelor (USPCA), problemele de comportament ale animăluțelor noastre de companie ar putea avea legătură cu izolarea din perioada pandemiei de Covid-19. Statisticile au arătat că atacurile câinilor au crescut în 2021-2022, iar oamenii care se confruntă cu aceste probleme sunt îndemnați să caute ajutor.

Numărul deținătorilor de câini a crescut în perioada pandemiei (foto: Facebook)
Numărul deținătorilor de câini a crescut în perioada pandemiei (foto: Facebook)

Numărul deținătorilor de patrupezi a crescut în pandemie, în perioada martie 2020 până în martie 2021, 3.2 milioane de gospodării din Marea Britanie au cumpărat un animal de companie. Dar și prețul pe care aceștia l-au dat pentru a obține un câine în timp ce au lucrat de acasă a crescut. Se pare că de vină au fost o serie de factori legați chiar de pandemie, conform unei experte în comportamentul câinilor, Sandra Gilliland.

Unul dintre acești factori a fost că modul în care oamenii au cumpărat sau au adoptat căței s-a schimbat. „Multe dintre achizițiile animalelor s-au făcut online sau pe Facebook. O poveste obișnuită a fost că patrupedul a fost «livrat» unei persoane sau colectat dintr-o curte de garaj sau din afara casei crescătorului. De asemenea, nu au apucat să vadă părinții câinelui sau mediul în care a fost crescut. Îi primeau fără să ajungă să interacționeze cu părinții”, a declarat Sandra Gilloland pentru publicația BBC.

Problemele de comportament ale câinilor ar putea avea legătură cu pandemia de Covid (foto: Pixabay)
Problemele de comportament ale câinilor ar putea avea legătură cu pandemia de Covid (foto: Pixabay)

Este important să apelați la dresori de animale

De asemenea, ea a subliniat importanța ca oamenii să apeleze la dresori calificați, deoarece cifrele Departamentului pentru Agricultură, Mediu și Afaceri Rurale (Daera) au arătat că consiliile din Irlanda de Nord au înregistrat 1.429 de atacuri de câini în 2021-2022, o creștere de la 1.354 în anul precedent. În acel an au avut loc 707 atacuri asupra oamenilor și 593 de atacuri asupra altor animale de companie, iar între aprilie 2017 și martie 2022 au fost înregistrate 6.807 de atacuri.

„O mulțime de oameni în timpul pandemiei au urmărit antrenorii pe rețelele de socializare și, adesea, unele dintre aceste metode nu fac decât să suprime comportamentul unui câine, astfel încât urmărirea acestora acasă ar putea face mai multe daune și ar putea crea o bombă cu ceas”.

Potrivit directoarei operaționale al USPCA, Colleen Tinley, dresajul cățeilor a fost suspendat atunci când perioadele de carantină au intrat în vigoare, în același timp, mulți oameni și-au cumpărat animăluțe doar ca să le țină companie. „Am văzut o creștere a numărului de animale care ajung la proprietari cu probleme și multe dintre aceste probleme sunt cauzate de lipsa de pregătire și socializare”, a declarat ea. De asemenea, a mai adăugat că este important că deținătorii de câini să fie responsabili și a încurajat pe oricine are probleme să contacteze medicul veterinar sau USPCA, care ar putea oferi ajutor și sprijin.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net