Studiu: Paracetamolul ar putea crește riscul de hipertensiune arterială

Ultima actualizare:

Un grup de cercetători de la Universitatea de Edinburgh a observat că paracetamolul, unul dintre cele mai utilizate medicamente la nivel mondial, luat pe termen lung ar crește riscul de hipertensiune arterială. 

paracetamolul jpg

Conform studiului realizat de către grupul de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, utilizarea partacetamolului pe perioade lungi ar crește riscul de hipertensiune arterială. De asemenea, persoanele ce se confruntă deja cu această afecțiune prezintă un risc crescut de atac de cord sau accident vascular. 

Studiul în cauză a urmărit evoluția medicală a 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente aferente hipertensiunii arteriale. În timpul studiului, celor 110 voluntari li s-au administrat câte un gram de paracetamol de patru ori pe zi, timp de două săptămâni. Aceasta fiind o doză obișnuită pentru pacienții ce se confruntă cu dureri cronice. 

Paracetamolul în doze mari, un potențial pericol

Datele finale ale studiului au arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială a persoanelor, fiind unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord sau accident vascular cerebral, conform informațiilor transmise de către profesorul James Dear.

Astfel, cercetătorii au transmis medicilor să recomande o doză substanțial mai mică pacienților ce se confruntă cu dureri cronice, iar cei ce suferă de hipertensiune arterială sau alte boli cardiovasculare să fie luați sub supraveghere.

Dr. Dipender Gill, lector de farmacologie clinică şi terapie, la Universitatea din Londra, a transmis că studiul a observat o creștere mică, dar semnificativă a hipertensiunii arteriale în rândul populației. 

„În primul rând, nu este clar dacă creşterea tensiunii arteriale va fi menţinută prin utilizarea pe termen lung a paracetamolului. În al doilea rând, nu se ştie cu certitudine dacă orice creştere a tensiunii arteriale atribuită consumului de paracetamol ar duce la un risc crescut de boli cardiovasculare”, a mai transmis acesta, conform Adevărul.ro

De asemenea, și un alt studiu, operat pe teritoriul Statelor Unite, a observat o legătură între utilizarea medicamentului paracetamol pe termen lung și o creștere a riscului de atacuri de cord.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

image
image
image
image
image
image
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net