Studiu: singurul lucru bun care a avut loc în doi ani de pandemie, întărirea relației părinte-copil

#Coronavirus
Ultima actualizare:

Cercetătorii americani au realizat un studiu de caz amplu prin intermediul diferitelor instituții de învățământ de pe teritoriul SUA, de la creșe și până la universități. Au fost intervievați părinți și copii de peste 16 ani, începând din luna martie 2020 și până în decembrie 2021, iar principalele zone de interes au fost legate de relațiile din familie.

Copiii și părinți au devenit parteneri în cei doi ani de pandemie - foto: Click.ro
Copiii și părinți au devenit parteneri în cei doi ani de pandemie - foto: Click.ro

În primele luni de pandemie, dr. Dina Levy, coordonatoarea studiului, a declarat pentru AP că a simțit pe propria piele cum relația cu băiatul și fiica ei se consolidează. Ea a povestit că în vara anului 2020, se plimbau toți trei prin parcuri și aveau preocupări comune, cum ar fi un meci de ftobal pe terenul unei școli din apropiere în care nu mai învăța nimeni de câteva luni.

Primele mese în familie, în vara lui 2020

Dr. Dina Levy a declarat că cei doi copii ai ei de 11 și respectiv 8 ani, în 2020, au insistat pentru prima oară ca cina să fie luată în familie și au renunțat să mai ia gustpri în camera lor pentru a petrece timp în fața televizorului sau calculatorului. Conform statisticilor Biroului Federal de Statistică, între martie și iunie 2020, peste 70% dintre familiile americane au petrecut împreună de trei ori mai mult timp decât o făceau în 2019, în aceeași perioadă a anului.

Școala de acasă și părintele profesor

”Pandemia ne-a învățat să ne apreciem unul altuia activitatea. Când copiii începeau cursurile, se retrăgeau în camera lor și tratau cu seriozitate intervalul de timp petrecut cu profesorii. Au învățat să aprecieze în felul acesta și munca părinților, după ce i-au văzut în timpul izolării acasă cât efort depuneau pentru a-și câștiga salariul”, a povestit dr. Levy. Coordonatorul studiului a arătat că peste 80% dintre tinerii de peste 16 ani care au participat la studiu au recunoscut că au înțeles în timpul pandemiei de ce părinții lor veneau stresați acasă, de la serviciu. Peste 30% dintre ei au descoperit ”valoarea banilor”, iar 50% au înțeles rostul măsurilor luate pentru prevenirea pandemiei.

Conflictul dintre generații a dispărut în pandemie

Dacă în familiile cu copii adolescenți, pandemia a venit în plin conflict între generații, după doi ani de COVID-19 aproape 90% dintre situațiile tensionate s-au rezolvat. ”Copiii au fost tratați ca egali în timpul perioadei petrecute acasă din cauza pandemiei. Raporturile dintre adulți și copii s-au echilibrat și au descoperit unii într-alții adevărați parteneri de discuții”, a declarat Levy.

În familiile sărace, pandemia a produs tragedii

La polul opus însă se află un raport al OMS care încă de la finele anului 2021 trăgea un semnal de alarmă cu privire la faptul că a crescut numărul abuzurilor împotriva femeilor și copiilor din familiile sărace. Perioada de izolare la domiciliu și de lockdown a condus la tragedii în familiile în care bărbatul  consuma alcool sau droguri în mod frecvent și obișnuia să aibă un comportament agresiv față de ceilalți membri ai familiei. A fost înregistrată o creștere de aproape 40% a cazurilor de violență domestică asupra femeilor și abuzurile asupra copiilor au crescut cu 23,7%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net