Sucul de morcov, de ajutor pentru piele, ochi şi imunitate
Considerat regele neîncoronat al sucurilor din legume, deoarece este obţinut din leguma cel mai bine tolerată de sistemul digestiv, sucul de morcov este o sursă excelentă de vitamine şi minerale. Află care sunt proprietăţile nutritive ale sucului proaspăt de morcovi.
Imunitate. Mai ales la schimbările de anotimp, când rezistenţa sistemului natural de apărare al organismului în faţa infecţiilor este cel mai greu încercat, se recomandă cura cu suc de morcov. Vitaminele A şi C, vitaminele din complexul B, pigmenţii din morcov stimulează organismul să producă celule cu rol în imunitate, le activează pe cele existente şi, în plus, stimulează producţia de anticorpi. Acest efect de stimulare imunitară se observă inclusiv la persoanele în vârstă, la copii sau la convalescenţi. Este indicată cura cu suc de morcov ţinută vreme de patru săptămâni. Această cură a dat rezultate pozitive şi în cazul persoanelor infectate cu virusul HIV.
Infecţii fungice. O cură cu suc de morcov poate fi un adjuvant excelent în tratarea candidozelor sau a infecţiilor cu Aspergillus. Se administrează câte 300 de ml de suc de morcov, zilnic, pe o perioadă de două săptămâni. Efectul terapeutic al morcovilor se explică prin prezenţa în rădăcina lor a unor pesticide naturale, care au efect antifungic.
Hepatită cronică. Glutationul, o substanţă secretată în rădăcina morcovului, are un puternic efect drenor hepatic, stimulează regenerarea celulei hepatice şi activitatea ficatului, în general.
Degenerescenţă maculară, cataractă. Două principii active conţinute de morcovul de culoare portocalie, adică luteina şi zeaxantina, protejează organismul de procesele degenerative, în general, şi de cele care afectează ochii, în special. În conformitate cu studiile făcute la Universitatea din Rotterdam, Olanda, administrarea acestor două substanţe, dar şi a altor principii active din morcov, cum ar fi vitaminele A şi C şi zincul, previn apariţia acestei afecţiuni. De asemenea, un studiu finlandez făcut pe 1200 de persoane arată că un consum regulat de morcov reduce riscul de cataractă şi ajută la menţinerea acuităţii vizuale până la vârste înaintate.
Vedere nocturnă deficitară. Administrarea de vitamina A şi expunerea la soare (ceea ce ajută la sinteza în organism a unei substanţe ce favorizează vederea nocturnă) ajută la combaterea acestei tulburări. Se consumă câte o jumătate de pahar (100 ml) de suc de morcov, de două ori pe zi, în cure de patru săptămâni, conform formula-as.ro.