Suntem în sezonul mugurilor! Remedii vegetale recunoscute de specialiști
Studiate cu “lupa” de fitoterapeuți, aceste remedii vegetale sunt recomandate tot mai frecvent. Drumul acestor tratamente tradiționale de la “puterea celor simple”, cum se numea odinioară în popor terapiile bazate pe plante și până la gemoterapie, adică folosirea mugurilor și a mlădițelor tinere în combatrea diferitelor afecțiuni a fost parcurs și de nutriționiști de-a lungul secolelor.
Terapiile pe bază de muguri – infuzii macerate, decocturi, tincture și sucuri proaspete - sunt în mare vogă pentru rezultatele deosebite pe care le-au dat în diferite afecțiuni, începând cu degerăturile și tuberculoză până la rheumatism, tulburări circulatorii, ulcere și echilibrul sistemului nervos. O plimbare prin pădure în căutarea mugurilor are și un extraordinar efect deconectant.
Muguri de brad alb
Foarte bogați în uleiuri eterice, tanină, rășină și vitamină C, preparatele din acești muguri (infuzie, tinctură, maceratul în alcool sau, si mai bine, siropul) sunt renumite pentru efectul lor în cazul unui sistem imunitar slăbit, în reumatism și în diferite afecțiuni ale aparatului respirator.
Mugurii de brad alb îi putem recolta mai ales în lunile mai și iunie. Cine dorește să facă provizii pentru iarnă, poate să păstreze mugurii în congelator.
Decongelați, aceștia pot fi consumati cruzi, în salate, tăiați mărunt. O rețetă foarte simplă de sirop din muguri de brad alb, culeși în aceste două luni, se poate prepara simplu, în casă. Avem nevoie de un borcan de sticlă, de minimum 5 kg, miere sau zahăr. Vom așeza mugurii în straturi succesive cu mierea sau zahărul. Vom închide foarte bine borcanul pe care îl așezam lângă o sursă de căldură – de preferat la soare – timp de 10 zile. În a 11-a zi vom strecură siropul pe care îl punem la fiert pentru 2-3 clocote. Apoi, îl turnăm cald în sticle foarte curate și încălzite. Vom sigila sticlele cu ceară.
Mugurii de tei
Mugurii de tei sunt un minunat remediu contra stresului și în stările de mare neliniște. Mugurii se pot folosi proaspeți în salate de fructe și legume sau sub formă de sirop. Rețetă precedentă poate fi folosită cu succes (se inlocuiesc mugurii de brad alb cu mugurii de tei).
Mugurii de mur
Mugurii de mur favorizează digestia. Efectul lor asupra spasmelor intestinale și urinare este recunoscut de specialiști. De asemenea acești muguri se bucură de renumele de dezinfectanți antibacterieni severi. Recoltați ii puteți păstra la congelator la viitoarea recoltă.
Mugurii de pin
Recomandați de fioterapeuti în cazul insomniilor, nevrozelor, afecțiunilor pulmonare și rahitism. Sub formă de infuzie, acești muguri reprezintă un excelent remediu împotriva virozelor și răcelilor.
Mugurii de coacăz negru
Nu prea au rivali în regnul vegetal în combaterea alergiilor de tot felul și în creșterea imunității.
Lăptucă
Lăptucă sativa este varietatea cultivată a acestei plante leguminoase numită, nu întâmplător, iarba înțelepților și a filozofilor. Prezentă în piețe tot anul, lăptuca ascunde virtuți terapeutice puțin cunoscute chiar de mării consumatori de verdețuri.
Bogată în vitamine (A, B,C,D, E) dar și în minerale ( Magneziu, zinc, fier, calciu, fosfor ) lăptuca este recomdată de nutriționiști că adjuvant în tratarea numeroaselor afecțiuni datorită principiilor sale active ce acționează ca depurative – aperitiv ( la începutul mesei) remineralizant , drenor hepatic, sedativ, antitusiv.
Salata de lăptucă, în special, este recomandată în insomnie, artrită, astm bronșic, diabet zaharat, constipație, greață și inflamații intestinale.
Pentru anemici se recomanda extractul fluid de lăptucă (2 – 3 lingurițe înaintea meselor principale).