Superalimente pentru ficat
Sănătatea organismului depinde şi de starea ficatului. Iar pentru un ficat sănătos, alimentaţia joacă un rol important. Îţi spunem care sunt superalimentele cu efect hepatoprotector.
Superalimente pentru ficat: Ananas, protector natural
Conține o enzimă naturală numită bromelaină, care descompune proteinele, ajutând la digestia lor. Bromelaina inhibă dezvoltarea celulelor canceroase și are efect protector asupra ficatului.
Superalimente pentru ficat: Avocado scade colesterolul
Bogat în grăsimi mononesaturate, benefice pentru organism, avocado are efecte pozitive nu doar asupra sănătății pielii. Menține glicemia în limitele normale. Are de 2 ori mai mult potasiu ca o banană, iar grăsimile sale sănătoase reduc nivelul de colesterol. Este excelent în dieta copiilor, pentru că ajută în procesul de creștere și dezvoltare. În plus, s-a demonstrat că se numără printre fructele cu cele mai mici cantități de pesticide.
Superalimente pentru ficat: Ghimbir, aspirina naturală
Ghimbirul are proprietăţi antiinflamatoare, care rivalizează cu cele ale aspirinei.
Superalimente pentru ficat: Kiwi reduce trigliceridele
Are mai multă vitamina C decât portocala şi ajută la scăderea nivelului trigliceridelor din sânge.
Superalimente pentru ficat: Mango, un bun antioxidant
Este bogat în luteină şi zeaxantină, cu efect antioxidant. Când fructul e copt şi dulce, consumă-l ca desert, iar când nu e foarte copt şi acrişor, îl poţi adăuga în salate.
Superalimente pentru ficat: Usturoiul stimulează regenerarea
Activează enzimele din ficat – pe cele care au sarcina de a elimina toxinele. Conține seleniu și alicină, nutrimente care susține ficatul în procesul de detoxificare. Este, de asemenea, și un antibiotic natural, care ajută la regenerarea ficatului bolnav sau intoxicat. Curăță 1-2 căței de usturoi și mestecă-i pe stomacul gol, în fiecare dimineață. Dacă nu îți place gustul, poți introduce usturoiul în preparatele pe care le gătești sau poți să îl lași la macerat în puțin ulei de măsline.
Superalimente pentru ficat: Curcuma, efect antiinflamator
Condiment la modă, curcuma (cunoscută și sub numele de turmeric) are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, datorate acțiunii unui compus numit curcumină. Este de ajutor în tratamentul naturist al multor afecțiuni și s-a observat că are efect benefic și asupra ficatului. Studiile efectuate pe animale au confirmat efectul protector al condimentului în cazul ficatului intoxicat cu anumite medicamente sau substanțe chimice. Presară curcuma peste mâncărurile tale preferate sau folosește-o când marinezi carnea.
Atenţie! Curcuma e contraindicată persoanelor care suferă de calculi biliari.
Superalimente pentru ficat: Grepfrutul ajută detoxifierea
Conține licopen și flavonoizi, cu efect antioxidant și protector. Mai are în compoziție pectină, care ajută la scăderea colesterolului. Este și un fruct cu efect hepatoprotector. Stimulează activitatea enzimelor hepatice, responsabile de detoxificare. Are în compoziție un compus numit naringenină, care stimulează arderea grăsimilor la nivel hepatic și nu stocarea lor.
Citește și: