Tarhonul, un altfel de medicament

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Folosit în special la aromarea preparatelor culinare, tarhonul are proprietăţi terapeutice mai puţin cunoscute. În Antichitate, planta era utilizată ca antidot pentru veninul şerpilor. Revista “Click! pentru femei” îţi spune cu ce îţi este de ajutor acest condiment.

  • Ameliorează durerile de stomac. Dacă suferi de ulcer gastric, afecţiuni hepatice sau renale, apelează la infuzia de tarhon, pe care o obţii dintr-o linguriţă de pulbere la 200 ml de apă clocotită. Laşi preparatul acoperit 10-15 minute, după care strecori. Bei o cană pe zi, până te simţi mai bine. 
  • Stimulează apetitul. Întrucât are proprietăţi tonice digestive, tarhonul este util persoanelor care nu au poftă de mâncare. Poate fi consumat ca atare, în salate, sau sub formă de infuzie, înainte de masă.
  • Calmează migrenele. Durerile provocate de reumatism sau cele de cap nu-ţi dau pace? În acest caz, indicate sunt fricţionările şi compresele cu macerat din frunze de tarhon în oţet. Pui două mâini de frunze proaspete într-un borcan sau recipient din sticlă şi torni oţet de mere sau de vin până se umple vasul. Laşi amestecul la macerat 7 zile. Strecori şi depozitezi lichidul în sticle închise la culoare. Foloseşte frunzele la diverse preparate culinare, iar cu oţetul fă fricţionări locale pentru reumatism şi migrene. Durerile de dinţi se ameliorează dacă ţii preparatul în gură 1-2 minute, apoi clăteşti cu apă.
  • Întăreşte imunitatea. Dacă te numeri printre persoanele care se îmbolnăvesc foarte repede la primele variaţii ale temperaturilor, ar fi bine să urmezi o cură cu tarhon. Datorită antioxidanţilor şi a vitaminei C care se găsesc în compoziţia lui, planta are proprietăţi imunostimulatoare. Adaugă prin urmare acest condiment în mâncare şi bea un ceai de tarhon în fiecare zi. Urmează cura 20 de zile, după care faci pauză 10 zile.
  • Înlătură paraziţii intestinali. Ceaiul de tarhon are acţiune antiparazitară, motiv pentru care este eficient în eliminarea viermilor intestinali. Dacă te confrunţi cu această neplăcere, toarnă o cană de apă clocotită peste 5-6 frunze de tarhon şi lasă amestecul deoparte 10 minute. Strecori şi bei două căni de decoct dimineaţa şi două seara.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net