Te-a înţepat o albină? Aşa scapi de durere!

Ultima actualizare:

    Click! îţi spune ce remedii naturiste să încerci ca  să calmezi umflăturile, iritaţiile şi roşeaţa pielii
Click! îţi spune ce remedii naturiste să încerci ca să calmezi umflăturile, iritaţiile şi roşeaţa pielii

Canicula nu aduce numai temperaturi insuportabile, nu ne provoacă doar insolaţie şi arsuri solare, ci „trezeşte la viaţă”, mai mult decât ar trebui, şi insectele, care devin extrem de agresive. Veninul albinelor şi viespilor este foarte periculos, iar în ultima vreme au existat chiar şi cazuri de deces. Iată cum să previi înţepăturile şi cum să le tratezi!

Extrage cât mai repede acul din piele fără a-l strânge între degete pentru a nu evacua complet glanda cu venin aflată la capătul acestuia. Metoda corectă e prin răzuire a pielii cu partea neascuţită a lamei unui cuţit sau cu o cartelă.  Dezinfectează zona afectată! Aplică pe piele puţin spirt, folosindu-te de un disc demachiant.Aplică local un cub de gheaţă, iar apoi foloseşte o cremă cu antibiotic pentru prevenirea infecţiilor.  Dacă simptomele sunt încă prezente (durere, roşeaţă, umflătură, mâncărime) poţi recurge la câteva tratamente naturiste.

  • Oţet de mere. Înmoaie o bu­cată de tifon în oţet şi tamponează zona afectată 5 minute. Oţetul va calma durerea, va diminua iritaţiile, umflătura şi roşeaţa.
  • Gheaţă. După ce ai îndepărtat acul, masează zona cu un cub de gheaţă. Temperatura scăzută calmează durerea, mâncărimile şi iritaţiile şi previne umflăturile.
  • Praf de copt. Calmează pielea iritată şi înroşită. Amestecă o linguriţă de praf de copt cu câteva picături de apă, zeamă de lămâie sau oţet şi aplică mixtura în locul în care te-a înţepat insecta. Acoperă apoi cu o compresă sau un plasture şi aşteaptă să acţioneze timp de o oră.
  • Ceapă. Alege o ceapă, curăţ-o, taie-o în felii şi masează pielea cu ele, în zona în care te-a înţepat albina sau viespea. Ceapa conţine enzime care reduc inflamaţiile.  
  • Zeamă de lămâie şi alcool. Amestecă o linguriţă de alcool cu zeama unei lămâi. Înmoaie un disc demachiant sau puţin tifon în acest amestec şi tamponează pielea în zonele afectate. Alcoolul va calma mâncărimile, are efecte antibacteriene, iar lămâia conţine vitamina C, care va reduce inflamaţiile.
  • Bicarbonat de sodiu. Amestecă o linguriţă de bicarbonat de sodiu cu apă sau două, trei picături de ulei de mentă până când ajungi la consistenţa unei paste omogene. Aplică local mixtura şi acoperă pielea cu un leocoplast pentru ca tratamentul să-şi facă efectul.
  • Varză. Zdrobeşte o frunză de varză fără nervuri şi pune-o apoi pe zona afectată a pielii. Ca să nu cadă, trebuie legată cu un bandaj. Din 30 în 30 de minute, frunza se schimbă cu una nouă, astfel încât pielea să intre mereu în contact cu sucul proaspăt.     
  • Zahăr. Pune într-un pahar cu apă rece de la frigider o lingură de zahăr. Amestecă bine până ce zahărul se dizolvă, iar apoi înmoaie un disc demachiant în lichidul obţinut. Tamponează pielea în locul înţepăturii.
  • Ulei de arbore de ceai. Acest produs poate fi găsit în orice magazin care comercializează produse naturiste. Nu trebuie decât să aplici pe zona afectată a pielii una, două picături, iar apoi să acoperi cu un leocoplast. Repetă operaţiunea de mai multe ori pe zi. Uleiul de arbore de ceai va reduce umflătura.
  • Ulei de lavandă. Acest produs va diminua mâncărimile. Ca şi în cazul uleiului de arbore de ceai, aplică una sau două picături în locul în care te-a înţepat insecta. Lasă produsul să acţioneze pentru 10-15 minute. Repetă acţiunea ori de câte ori simţi nevoia.

Ce medicamente să iei pentru inflamaţii şi infecţie

  • Cum previi atacul insectelor
  • Nu folosi parfum puternic sau aftershave când ieşi la iarbă verde;
  • Evită băuturile dulci când te afli în aer liber! Renunţă şi la fructe precum pepene, struguri, piersici;
  • Nu purta haine în culori vii, puternice, strălucitoare. Optează pentru alb, nuanţe deschise, pasteluri;
  • Dacă ai ieşit la picnic, mâncarea trebuie să fie foarte bine acoperită;
  • Evită să ieşi la iarbă verde în zone cu flori;
  • Dacă vezi o albină sau o viespe, nu intra în panică, nu te agita şi nu da din mâini ca s-o alungi! Trebuie să stai nemişcat şi să aştepţi să se îndepărteze;
  • Dacă observi că o albină sau o viespe este agresivă, îndepărtează-te încet. Nu o lua la fugă, nu încerca s-o alungi! În momentul când atacă, aceste insecte eliberează o substanţă care îi atrage şi pe ceilalţi membri ai coloniei.

A intrat în şoc anafilactic şi a murit de la venin  

O femeie din Maramureş, de 59 de ani, care se afla zilele trecute pe câmp, a fost înţepată de albine şi a intrat în şoc anafilactic. Femeia, care suferea de alergie la venin, nu a avut asupra ei medicamente pentru cazurile de urgenţă şi a decedat. Tot în Maramureş, medicii au fost alertaţi şi de cazul unui bărbat de 49 de ani înţepat de viespi în timp ce se afla într-o pădure. Omul a intrat în şoc anafilactic, a suferit două stopuri cardio-respiratorii, însă, înainte de criză, a apucat să-şi sune cunoscuţii şi să ceară ajutor. A fost salvat în ultima clipă, iar acum se află internat la secţia terapie intensivă a spitalului din Baia Mare. Medicii atrag atenţia că în aceste zile cu temperaturi foarte ridicate insectele au devenit mai agresive ca de obicei. Persoanele care sunt alergice ar trebui să aibă asupra lor o fiolă cu adrenalină pe care să şi-o administreze în cazul în care au fost atacate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net