Te învăţăm cu ce ULEI e mai bine să găteşti!

Ultima actualizare:
Alege uleiurile  nerafinate
Alege uleiurile nerafinate

La salate ori la prăjit, uleiul este un ingredient indispensabil în bucătărie. Cum îl folosim ca să gătim cât mai sănătos? Pentru prăjit, trebuie să ţinem cont de rezistenţa uleiului la încălzire. Află mai multe în numărul de mai al revistei „Click! Sănătate“!

Nutriţioniştii spun că e foarte important ca atunci când gătim să luăm în considerare ce tip de ulei se potriveşte cu tratamentul termic aplicat. Altfel, riscăm să ne îmbolnăvim. Prin prăjire, proprietăţile benefice ale unui ulei pot deveni toxice pentru organism şi chiar pot declanşa anumite tipuri de cancer.

De regulă, cele mai indicate uleiuri folosite pentru prăjirea cărnii ori a legumelor sunt cele cu temperatura de încălzire peste 180-200°C, cum sunt cele de floarea-soarelui şi de palmier.

Alege uleiurile nerafinate

Uleiul de floarea-soarelui şi cel de palmier sunt de bună calitate dacă sunt presate la rece şi nerafinate. Uleiul nerafinat de floarea-soarelui abundă în acizi graşi polinesaturaţi şi în vitamina E, iar cel nerafinat de palmier roşu are un conţinut sporit de acizi graşi saturaţi şi carotenoizi.

La variantele disponibile pe piaţă, mai ieftine şi rafinate, lucrurile stau diferit. Prin rafinare se elimină cam toate particulele colorante, odorizante sau care dau gust caracteristic, adică aproape toţi compuşii fitonutriţionali, activi în menţinerea sănătăţii, rămânând doar acizii graşi.

Medicul specialist în nutriţie Horaţiu Albu, de la Columna Medical Center, Bucureşti, spune că, de obicei, gătirea prin prăjire nu este foarte bine văzută de medici şi este dăunătoare pentru organism.

Medicul specialist în nutriţie Horaţiu Albu, Columna Medical Center, Bucureşti

Pentru cei care nu pot renunţa total la savoarea alimentelor prăjite, există o variantă de compromis: prăjeala „light". Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească aceasta?


    Alege uleiurile  nerafinate
Alege uleiurile nerafinate

- Condiţia I. Alegeţi pentru prăjit un aliment sărac în gră­­simi saturate şi trans, de exemplu cărnuri slabe, peşte şi fructe de mare, legume, tofu. - Condiţia II. Alegeţi un ulei de bună calitate dar cu punct de ardere/fumigaţie foarte înalt, cum este uleiul nerafinat de palmier roşu, cel de boabe decojite de rapiţă, de susan, de arahide, de seminţe de struguri. - Condiţia III. Prăjiţi bucăţi subţiri din alimentul ales, maximum 5 minute într-o cantitate mică de ulei. Dacă rămâne ulei, nu-l mai utilizaţi la o nouă reîncălzire! În cazul legumelor tăiate julien folosiţi tigaia wok. Aceasta asigură o scurgere bună a uleiului din legume.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net