Te mănâncă pielea? Iată cum recunoşti ce formă de eczemă ai!

Ultima actualizare:

Cea mai frecventă boală de piele, eczema este o afecţiune caracterizată prin înroşire, mâncărime şi o senzaţie de disconfort, chiar inflamare.

Fie că apare ca urmare a unei reacţii alergice, fie că este o problemă moştenită, ea duce la leziuni ale epidermei care te fac mai vulnerabil în faţa bacteriilor şi a diverselor boli.

  • Eczema atopică. Este cea mai comună formă de eczemă care se manifestă prin inflamaţii şi mâncărimi la nivelul pielii. Acest tip de eczemă tinde să apară şi să dispară de la sine, mai ales în cadrul acelor familii în care este prezent un istoric care include predispoziţia la reacţii alergice. Dermatita atopică afectează 10% dintre sugari şi 3% dintre adulţi.
  • Eczema alergică de contact. Dermatita alergică de contact se produce atunci când pielea vine în contact cu un alergen: metale, anumite ţesături, etc. Aceasta determină, de obicei, mâncărime, roşeaţă şi o reacţie cu-tanată sub forma unei iritaţii.
  • Eczema de contact iritantă. Dermatita de contact iritantă se declanşează atunci când tegumentul vine în contact cu anumite substanţe şi anume: produse cosmetice, detergenţi de uz casnic, acizi, produse chimice. Aceasta provoacă mâncărime, roşeaţă şi iritaţii la nivelul pielii (mai ales la nivelul mâinilor).
  • Eczema seboreică infantilă. Boala se referă la crustele de lapte întâlnite mai ales pe pielea capului bebeluşilor. Se caracterizează prin exfolierea pielii uscate de pe scalpul sau zona scutecului nou-născuţilor. Boala are tendinţa să se răspândească rapid.
  • Eczema seboreică la adulţi. Această formă de dermatită apare ca o mătreaţă uşoară pe scalpul adulţilor şi se poate răspândi pe urechi, gât şi piept. Pielea devine roşie, inflamată şi se descuamează. Eczema seboreică se poate manifesta mai intens la adulţi decât la sugari.
  • Eczema varicoasă. Afecţiunea se manifestă la nivelul părţii inferioare a picioarelor, în zona gambelor şi este, de obicei, rezultatul unei circulaţii sanguine deficitare. Pielea este uscată, apar mâncărimi, mai ales pe gambe sau glezne. Dacă nu este tratată, pot apărea ulcere ale pielii.
  • Eczema discoidă (numulară). Afecţiunea se întâlneşte frecvent la adulţi şi este caracterizată prin apariţia unei pete mici, de culoare roşie pe picioare, gambe sau pe trunchi. Dacă eczema nu este tratată, pot apărea complicaţii (erupţii sau iritaţii), conform www.sfatulmedicului.ro.

«Nu există vindecare pe deplin în eczeme»

Eczemele sunt afecțiuni comune, cronice, non infecțioase ale pielii care se manifestă prin eritem, prurit intens, uneori vezicule sau descuamare.

Nu există vindecare pe deplin în eczeme, dar există tratamente care ameliorează simptomele și previn recidivele.

Dr. Rodica Şotcan, Medic primar Dermatologie- Venerologie, Sanador
Dr. Rodica Şotcan, Medic primar Dermatologie- Venerologie, Sanador

Pentru majoritatea tipurilor de eczemă, remiterea exacerbărilor se face după câteva principii de bază:

  • Descoperirea factorilor declanșatori prin teste de alergie, astfel încât să îi putem evita;
  • Introducerea în rutina zilnică a băilor călduțe cu săpunuri speciale, urmate de aplicarea cremelor emoliente în primele 3 minute pentru a menține hidratarea pielii și a o feri de germeni sau substanțe iritante;
  • Se recomandă îmbrăcăminte din bumbac, evitarea lânii sau a fibrelor sintetice;
  • În timpul exacerbărilor se tratează cu corticosteroizi topici conform prescripției medicale în funcție de vârstă, simptome sau stare generală de sănătate. Medicamentele utilizate atunci când corticosteroizii nu sunt tolerați sau eficienți sunt pimecrolimus și tacrolimus, sub formă de unguente;
  • Alte tratamente utilizate includ antihistaminice pentru a ameliora intensitatea pruritului, tratamente topice cu gudroane, fototerapia. Adițional, dacă aria afectată devine infectată, se pot prescrie antibiotice topice sau sistemice;
  • Pacienții au încercat remedii naturiste, ca uleiul de burago, vitamina B6, vitamina E, zincul, dar cercetările nu au demonstrat o eficiență semnificativă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
Ceausescu facebook jpg
raceala jpg
insula pixabay jpg
 bagaje în aeroport Foto
image
actualitate.net
image
actualitate.net