Testul simplu care îți arată ce vârstă biologică ai. Ce trebuie să faci

Ultima actualizare:

Cercetătorii din cadrul Clinicii Mayo au descoperit un test care îți arată vârsta biologică în doar câteva secunde. Cu alte cuvinte, în funcție de cât timp poți sta pe un singur picior, arată cât de sănătos ești.

Testul care îți arată vârsta biologică / Foto: Shutterstock
Testul care îți arată vârsta biologică / Foto: Shutterstock

Abilitatea de a sta pe un picior depinde de vârstă

Potrivit cercetătorilor, dacă îți ții echilibrul mai mult timp pe un picior, înseamnă că mușchii, oasele și nervii tăi sunt puternici, lucru care te face mai tânăr din punct de vedere biologic.

La acest studiu au participat 40 de adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 50-70 de ani. Testele la care au fost supuși au fost menite să evalueze abilitatea lor de a merge și de a-și menține echilibrul. Mai mult, cercetătorii au realizat exerciții pentru a le măsura forța genunchilor. Pentru rezultate cât mai precise, studiul nu a luat în calcul persoanele cu problem de sănătate sau care au kilograme în plus.

„Echilibrul este o măsură importantă, deoarece, pe lângă forța musculară, necesită aport din partea vederii, a sistemului vestibular și a sistemelor somatosenzorial”, a spus Dr. Kenton Kufman, Ph. D, autorul principal al studiului și director al Laboratorului de Analiză a Mișcării de la Clinica Mayo, conform adevarul.

Cei care au participat la studiu au fost nevoiți să stea pe niște plăci special pentru 30 de secunde în fiecare poziție. Astfel, plăcile au măsurat cât de mult forță există pe picioarele lor pe sol, descoperindu-le nivelul de stabilitate. De asemenea, studiul a arătat că abilitatea de a sta pe un picior depinde de vârstă. Odată cu înaintarea în vârstă, oamenii reușesc să își găsească cu greu echilibrul.

Cât timp îți poți ține echilibrul stând pe un picior, în funcție de vârstă

Experții sunt de părere că îmbuntățirea forței fizice, flexibilității, posturii și echilibrului contribuie considerabil la îmbătrânirea sănătoasă și la menținerea independenței la bătrânețe. Caroline Idiens, o antrenoare de fitness din Marea Britanie a oferit câteva încadrări de vârstă și timp, pentru a identifica în ce stadiu ne aflăm.

Astfel, dacă ai sub 40 de ani, ar trebui să poți sta pe un picior 43 de secunde. Dacă ai 40 de ani, ar trebui să reziști 40 de secunde, iar dacă ai 50 de ani, îți poți ține echilibrul până la 37 de secunde. De altfel, dacă vârsta ta este de 60 de ani, antrenoarea spune că ar trebui să reziști între 18-19 secunde într-un picior. La 70 de ani, te vei încadra undeva la 10-15 secunde, iar persoanele care au 80 de ani sau mai mult, vor rezista puțin peste 5 secunde într-un picior.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Principele Radu foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
incendiu barca Mila 35, foto ISU Tulcea jpg
studenti jpg
batrana maini 0 jpeg
Sighișoara (foto: Pixabay)
maia sandu stoianoglo jpg
monede moneda freepik jpeg
Piramida lui Khafra jpeg
coada pelerinaj Sf Dumitru, 2024, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net