Ţine sub control hernia de disc!

Ultima actualizare:

Ce spun durerile

Hernia de disc este una din cele mai frecvente şi mai dureroase boli ale coloanei vertebrale. Ea afectează discurile dintre vertebre, care se pot deteriora, atingând astfel rădăcina nervoasă. Fragmentele de disc intervertebral se deplasează din poziţia normală şi alunecă lateral sau posterior, apăsând nervii. Aşa apar durerile pe traiectul nervului respectiv.

De ce apare hernia

Afectarea discurilor apare în timp, prin acţiunea mai multor factori: poziţia incorectă a corpului, obezitatea, muşchii slăbiţi, mişcări greşite, efort fizic, expunere la frig, la curent, ridicarea greutăţilor etc. Hernia de disc poate debuta brusc, însoţită de dureri mari. Nu e exclusă nici evoluţia lentă, în timp. Boala se instalează la orice nivel al coloanei vertebrale: cervical, lombar şi toracal.

Cele mai frecvente simptome

În funcţie de zona şi de gradul de afectare, hernia de disc declanşează dureri la nivelul musculaturii spatelui, tulburări de sensibilitate pe traiectul nervului afectat, hipostezie (scăderea sensibilităţii membrelor) mergând până la anestezie (pierderea sensibilităţii), amorţeli, furnicături în mâini şi în picioare (pentru zona lombară) limitarea mobilităţii. Durerea în hernia de disc îmbracă forme variate ca „înţepenirea", crampa, junghiul, arsura.

Cum se tratează şi când te operezi

De cele mai multe ori, examenul fizic poate pune un diagnostic corect, însă confirmarea cea incontestabilă o dă RMN-ul. Cei mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu hernie de disc se pot trata nechirurgical prin decompresie vertebrală (elongaţie electronică), chiroterapie (mobilizare şi manipulare manuală a vertebrelor), fizioterapie şi kinetoterapie, în cadrul unor programe complexe şi personalizate.

Doar formele cele mai grave ajung la operaţie. Operaţia chirurgicală devine imperios necesară când durerea nu cedează la tratament sau când apare un deficit motor în evoluţie, sub tratament. Atenţie, însă! De cele mai multe ori, mersul şchiopătat este rezultatul apărării dureroase şi nu al unui deficit motor real.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net