Ţinem cont de termenul de valabilitate?
Astfel, magazinul „scapă" pe bani frumoşi de alimente aflate în ultima etapă de valabilitate. Altfel, comerciantul ar fi obligat legal să le distrugă pe cheltuială proprie. Accepţi promoţia? Atunci te alegi cu mai multe produse decât ai putea consuma până la expirarea termenului limită.
Și dacă tot ai dat un ban pe ele, parcă nu-ţi vine să le arunci când au depăşit cu o zi-două durata. Ce poţi păţi de la o cană cu lapte peste termenul de valabilitate, te-ai putea întreba. „Alergii, infecţie cu Salmonella ori cu Listeria... Iar producătorul nu poate fi tras la răspundere pentru toate acestea", ne avertizează profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, din Bucureşti.
Cele mai la risc alimente sunt ouăle, cărnurile, brânzeturile. Mai ales pe timpul verii! Produse precum orezul, zahărul, pastele au un risc mic. Ce „păţesc" însă şi cele mai sigure alimente după expirarea perioadei de valabilitate? Îşi pierd valorile nutriţionale!
Perioada de valabilitate, în funcţie de sezon
Termenul de valabilitate este foarte bine setat de organismele în domeniu, pe baza testelor de laborator. Astfel, se stabileşte perioada în care produsul îşi păstrează caracteristicile specifice, cu condiţia respectării regulilor de transport, de manipulare, depozitare, păstrare, utilizare şi de consum...
Există reguli generale după care toţi producătorii stabilesc termenul limită. Potrivit profesorului de merceologie Ion Diaconescu, de la Facultatea de Comerţ ASE, untul de masă de tip B, cu conţinut de grăsimi de 65% are termen de valabilitate de 15 zile la frigider (+4-+8).