Top 5 beneficii pentru sănătate și nutriție ale caiselor. Păstrează sănătatea ochilor și a pielii

Ultima actualizare:

Caisele sunt extrem de hrănitoare și au multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi digestia îmbunătățită, sănătatea ochilor și a pielii. Iată 5 beneficii pentru sănătate și nutriție ale caiselor:

Consumul de caise poate aduce beneficii pielii. Foto: Click.
Consumul de caise poate aduce beneficii pielii. Foto: Click.

1. Hrănitoare și sărace în calorii

Caisele sunt foarte hrănitoare și conțin multe vitamine și minerale esențiale. Doar 2 caise proaspete (70 de grame) oferă:

Calorii: 34
Carbohidrați: 8 grame
Proteine: 1 gram
Grăsimi: 0,27 grame
Fibre: 1,5 grame
Vitamina A: 8% din valoarea zilnică (VD)
Vitamina C: 8% din DV
Vitamina E: 4% din DV
Potasiu: 4% din DV

În plus, acest fruct este o sursă decentă de beta caroten, luteină și zeaxantină, toate fiind antioxidanți puternici care ajută la combaterea radicalilor liberi din corpul tău. Cel mai bine este să vă bucurați de caise întregi și nedecojite, deoarece pielea se laudă cu cantități mari de fibre și nutrienți. Asigurați-vă că aruncați sâmburele, deoarece este necomestabilă.

2. Bogate în antioxidanți

Caisele sunt o sursă excelentă de mulți antioxidanți, inclusiv betacaroten și vitaminele A, C și E. În plus, sunt bogate într-un grup de antioxidanți polifenoli numiti flavonoide, care s-a dovedit că protejează împotriva bolilor, inclusiv diabetului și bolilor de inimă.

Principalii flavonoizi din caise sunt acizii clorogene, catechinele și quercetina. Acești compuși funcționează pentru a neutraliza radicalii liberi, care sunt compuși nocivi care vă dăunează celulelor și provoacă stres oxidativ. Stresul oxidativ este legat de obezitate și de multe boli cronice, cum ar fi bolile de inimă.

Într-un studiu efectuat pe 2.375 de persoane, cercetătorii au dezvoltat un sistem de notare pentru a măsura modificările nivelurilor markerilor inflamatori. Ei au descoperit că aporturile mari de flavonoide și antocianine au fost asociate cu un scor de inflamație cu 42% și, respectiv, cu 73% mai mic. Aportul ridicat de flavonoide a fost, de asemenea, legat de un scor de stres oxidativ cu 56% mai mic.

3. Poate promova sănătatea ochilor

Caisele se laudă cu mai mulți compuși care sunt esențiali pentru sănătatea ochilor, inclusiv vitaminele A și E.

Vitamina A joacă un rol vital în prevenirea orbirii nocturne, o tulburare cauzată de lipsa pigmenților de lumină în ochi, în timp ce vitamina E este un antioxidant solubil în grăsimi care pătrunde direct în ochi pentru a-i proteja de daunele radicalilor liberi..

Între timp, beta-carotenul – care conferă caiselor culoarea galben-portocalie – servește ca un precursor al vitaminei A, ceea ce înseamnă că corpul dumneavoastră o poate transforma în această vitamină.

Alți carotenoizi importanți de caise includ luteina și zeaxantina. Găsite în lentilele și retinele ochilor tăi, ele protejează împotriva stresului oxidativ.

4. Poate stimula sănătatea pielii

Consumul de caise poate aduce beneficii pielii. Principalele cauze ale ridurilor și daunelor pielii sunt factorii de mediu, cum ar fi soarele, poluarea și fumul de țigară.

În plus, cercetările indică o legătură directă între expunerea la lumină ultravioletă (UV), arsuri solare și riscul de melanom, o formă mortală de cancer de piele.

În special, puteți combate o parte din aceste daune ale pielii printr-o dietă sănătoasă, plină de antioxidanți, pe care caisele îi oferă. Vitaminele C și E, ambele găsite în acest fruct, vă pot ajuta pielea. În special, vitamina C protejează împotriva daunelor UV și a poluanților mediului prin neutralizarea radicalilor liberi.

În plus, această vitamină ajută la formarea colagenului, care conferă pielii rezistență și elasticitate. Consumul unei diete bogate în vitamina C poate ajuta pielea să se vindece de daunele UV și să prevină ridurile.

Beta-carotenul, un alt nutrient pentru caise, poate proteja împotriva arsurilor solare. Într-un studiu de 10 săptămâni, suplimentarea cu beta caroten a redus riscul de arsuri solare cu 20%.

Deși ar trebui să folosești în continuare protecție solară, mâncatul de caise poate oferi protecție suplimentară.

5. Poate promova sănătatea intestinului

Caisele pot promova sănătatea intestinului. O ceașcă (165 de grame) de caise feliate oferă 3,3 grame de fibre, care reprezintă 8,6% și, respectiv, 13,2% din DV pentru bărbați și, respectiv, femei.

Caisele conțin atât fibre solubile, cât și insolubile. Tipul solubil se dizolvă în apă și include pectină, gume și lanțuri lungi de zahăr numite polizaharide, în timp ce tipul insolubil nu se dizolvă în apă și include celuloză, hemiceluloză și lignină.

Caisele sunt deosebit de bogate în fibre solubile, ceea ce este important pentru menținerea nivelului sănătos al zahărului din sânge și al colesterolului.

În plus, fibrele întârzie mișcarea alimentelor prin tractul digestiv și hrănesc bacteriile intestinale benefice. Un microbiom intestinal mai sănătos este legat de un risc mai scăzut de obezitate, scriu cei de la Healthline.com.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Elevi într-o scoala din Rusia FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
viitura sat slatioara 2 1024x576 jpg
sex jpg
zarug lorelai asia expresz jpeg
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
f86f6691 60b5 4a3c a365 aa8e678c0156 (1) jpeg
NZ9TprqoX8S 3L jpg
image png
Mirosuri neplacute Asa poti avea o casa parfumata si primitoare  Sursa foto shutterstock 1892880535 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net