Tot ce trebuie să ştii despre aparatul dentar
Aparatul dentar nu e un instrument care se poartă doar în copilărie. Şi adulţii pot apela la el. Există mai multe tipuri de aparate şi o serie de reguli pentru îngrijirea dinţilor în perioada aceasta.
Aparatele dentare presează delicat dinţii strâmbi şi permite îndreptarea şi poziţionarea lor corectă pe arcadă. Există concepţia greşită că sunt adresate doar copiilor şi adolescenţilor, însă orice persoană, indiferent de vârstă, poate să-şi pună, în cazul rezolvării unor situaţii precum:
Înghesuirea dinţilor.
- Anomalii cauzate de obiceiuri vicioase, cum ar fi: respiraţia pe gură, suptul degetului.
- Spaţii dintre dinţi (strungăreaţă)
- Probleme produse de dinţii în plus sau dinţii care lipsesc de pe arcadă.
„Dinţii înghesuiţi sunt greu de întreţinut. Pot duce la apariţia cariilor, a bolii parodontale şi, în final, la pierderea dinţilor. Alte probleme de ortodontiţie pot duce la o abraziune (uzură) exagerată a suprafeţelor dentare, la o masticaţie ineficientă, forţe anormale asupra ţesuturilor gingivale şi ale osului, dureri ale articulaţiei temporo-mandibulare”, spune medicul stomatolog Rodica Ghionea.
Aparatele sunt de mai multe tipuri:
- Metalice - cu brackeţi metalici care se lipesc de dinţi.
- Ceramice – cu brackeţi din ceramică, de culoare albă.
- Saphir – cu brackeţi transparenţi, acestea fiind mai estetice, dar şi mai scumpe.
- Linguale incognito – se montează pe interiorul dinţilor, cu brackeţi din aur. Este cel mai estetic, pentru că nu se vede absolut deloc, dar şi cel mai scump.
- Aparate dentare mobile – pot fi scoase din gură de pacient, fiind recomandate după îndepărtarea aparatului dentar fix, pentru menţinerea poziţiei corecte a dinţilor.
Reguli de îngrijire
- Nu mânca alimente dure şi lipicioase (coajă de pâine, alune, gumă de mestecat) sau bucăţi mari de alimente.
- Periază dinţii timp de 3-5 minute după fiecare masă. Mişcările trebuie să fie dinspre gingie spre dinte şi în jurul bracketului.
- Foloseşte perii interdentare speciale şi apă de gură. O igienă necorespunzătoare va duce la apariţia cariei şi a petelor albe pe dinţi, gingiile vor creşte în volum, vor sângera şi vor deveni dureroase. Astfel, dinţii se vor deplasa mai greu, iar tratamentul se poate prelungi.