Tot ce trebuie să ştii despre celulele stem

Ultima actualizare:

    Cele mai bune celule stem sunt cele recoltate la naştere, din cordonul ombilical
Cele mai bune celule stem sunt cele recoltate la naştere, din cordonul ombilical

Se tot vorbeşte despre cât de preţioase sunt celulele stem şi cum pot ele salva vieţi, însă prea puţini ştiu exact cum funcţionează, când şi de unde se recoltează, unde se păstrează şi în ce situaţii se folosesc. Medicul Bogdan Ivănescu face puţină lumină în acest caz.

Potrivit medicului Bogdan Ivănescu, celulele stem sunt acele celule de la care încep să se formeze toate cele peste 200 de tipuri de celule din organismul uman. Ele pot crea orice tip de ţesut sau organ prezent în corpul nostru.

Ce boli pot trata

Peste 80 de boli grave cu risc letal pot fi tratate prin transplant de celule stem. „Cele mai frecvent întâlnite sunt bolile hematologice - cancerele de sânge, cum ar fi: diverse tipuri de leucemii, limfom Hodgkin, limfom non-Hodgkin, Mielom Multiplu, boli imunologice, displazii de măduvă hematogenă şi altele. De la an la an, noi boli care pot fi tratate cu celule stem se adaugă la cele deja existente, iar Medicina Regenerativă (disciplina medicală ce se ocupă cu refacerea ţesuturilor şi organelor lezate) ia amploare la rândul său. Un exemplu de tratament de Medicina Regenerativa este metoda Rigenera, recent ajunsă şi în România. Este un tratament foarte uşor de aplicat, un transplant autolog şi omolog cu micro-grefe de celule progenitoare specializate, ce tratează leziuni dermatologice, cicatrici, artroze, tendinite, arsuri, picior diabetic şi alte afecţiuni similare din zona dermatologică sau ortopedică”, explică dr. Bogdan Ivănescu.

De unde se recoltează

Recoltarea celulelor stem se poate face fie la naşterea bebeluşului, din cordonul ombilical, fie mai târziu, din măduva osoasă a adultului. “Recoltarea de celule stem la naştere este o metodă nedureroasă, nu afectează în niciun fel mama sau bebeluşul, indiferent de tipul de naştere (naturală sau prin cezariană) şi pot reprezenta o şansă la viaţă atât pentru bebeluşul de la care s-au recoltat, cât şi pentru un alt membru al familiei, compatibil genetic cu proba recoltat”, mai spune specialistul.

Cât sunt de eficiente celulele recoltate la maturitate

Celulele stem pot fi recoltate şi la maturitate, din măduva osoasă a adultului. Potrivit specialistului, recoltarea se face fie prin intervenţie chirurgicală, fie prin tratamente de mobilizare a celulelor stem din măduvă în sângele periferic. Prelucrarea celulelor stem recoltate la naştere sau de la adult este aceeaşi. “Aceleaşi boli pot fi tratate fie cu celule stem recoltate de la adult, fie cu celule stem recoltate la naştere. Avantajul  celulelor recoltate la naştere faţă de celulele stem recoltate de la adult devine foarte clar în momentul transplantului.  Celulele stem tinere, ombilicale, pot fi transplantate chiar dacă nu există o compatibilitate perfectă între pacient şi probă. Celulele stem ombilicale sunt foarte tinere şi au un număr redus de markeri imunologici pe suprafaţa lor. Prin urmare sunt mai uşor acceptate de organismul pacientului, dau mai rar reacţii adverse post-transplant, se grefează mai repede, iar recuperarea post-transplant este mai rapidă. Sunt avantaje clare pe care celulele stem recoltate la naştere le au în momentul transplantului.

Ce efecte au

Prin transplant, celulele stem bolnave se înlocuiesc cu celule stem sănătoase. Spre exemplu, dacă ne gândim la tratamentul unui pacient cu leucemie sau limfom, primul pas al transplantului constă în tratament chimioterapic şi radioterapic, pentru a distruge celulele stem bolnave ale pacientului. Urmează etapa de transplant propriu-zis, moment în care proba de celule stem este administrată pacientului. Ultima etapă a transplantului constă în monitorizarea stării clinice, până în momentul în care celulele stem sănătoase, administrate prin transplant, încep să funcţioneze şi să producă celule noi sanguine, sănătoase de această dată. 

Unde se păstrează şi pentru cât timp

Proba de celule stem recoltată la naşterea bebeluşului este procesată, analizată şi apoi depozitată într-o bancă de celule stem. În orice moment de-a lungul timpului, în situaţia în care familia are nevoie să utilizeze proba pentru a trata copilul sau un alt membru al familiei, trebuie doar să facă o solicitare de eliberare a probei către banca de celule stem. Banca va expedia celulele stem către spitalul unde va avea loc transplantul. Această procedură de depozitare a celulelor stem şi apoi de utilizare a lor în transplant se foloseşte în lume de peste 30 de ani. Astfel, timpul ne-a dovedit faptul că putem păstra celulele stem peste 30 de ani, în condiţii speciae, la -196°C.

La ce costuri să te aştepţi

Pachetele de recoltare a celulelor stem la naştere au două componente: procesarea materialului recoltat şi apoi stocarea probei procesate. Costul procesării este în jurul a 1.400 euro, iar costul serviciului de stocare este de aproximativ 100 euro pe an.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net