Tot ce trebuie să ştii despre colesterol
Nu putem trăi fără colesterol. Motivul? Ajută trei funcţii de bază ale organismului, printre care refacerea membranei celulare, digerarea alimentelor şi producerea hormonilor şi a vitaminei D. Iată, pe scurt, tot ce ar trebui să ştii despre colesterol!
Colesterolul se regăseşte în fiecare celulă a corpului nostru şi ajută la refacerea membranei celulare. Mai mult, colesterolul ajută celulele să funcţioneze perfect. Colesterolul se regăseşte în bilă, acesta fiind un organ care ajută la digestia alimentelor şi absorbţia elementelor nutritive în organism. Nu în ultimul rând, el ajută organismul să producă hormoni precum estrogen şi testosteron dar şi vitamina D.
Colesterolul, o substanţă vitală
Iată deci că fără colesterol nu am putea supravieţui, fiind o substanţă absolut vitală. Acesta este motivul pentru care oganismul îşi ia toate măsurile de precauţie şi o produce în cantităţi care să-i fie mai mult decât suficiente. Însă, pe lângă cantitatea de colesterol produsă de organism, se adaugă, din păcate, o altă cantitate pe care o luăm din alimente. Şi, după cum ştim, ce e mult, nu e întotdeauna şi bun. Rezultatul? Excesul se depune pe artere înfundându-le sau chiar blocându-le. Iar de aici până la apariţia afecţiunilor cardiace nu mai e decât un pas.
Problema este că această substanţă nu este solubilă şi, astfel, nu se poate dizolva şi nici elimina prin sânge. În schimb, colesterolul este către celule cu ajutorul lipoproteinelor – o combinaţie de grăsimi (lipide) şi proteine. Însă, aveam de-a face cu două tipuri de lipoproteine: cele cu densitate scăzută (LDL) cunoscute şi sub denumirea de colesterol „rău” şi cele cu densitate mare (HDL), cunoscute sub denumirea de colesterol „bun”.
Lipoproteinele cu densitate mare au rolul (HDL) de a transporta colesterolul din organism către ficat şi de a împiedica depunerea acestuia pe pereţii vaselor de sânge. Rolul pozitiv este dat de faptul că elimină excesul, surplusul de colesterol.
Lipoproteinele cu densitate mică (LDL) au rolul de a transporta colesterolul către celule. Rolul negativ este dat de faptul că acestea depozitează excesul pe pereţii arterelor, fapt care duce, în timp, la întărirea vaselor de sânge şi la apariţia bolilor de inimă.
Colesterolul "rău" blochează şi înfundă arterele
Problemele cu colesterolul apar când există un dezechilibru între colesterolul HDL (bun) şi cel LDL (rău). Nu uita că în organism ajunge o cantitate în plus de colesterol pe care o luăm din alimente. Lipoproteinele care transportă colesterol către celule îşi vor face în continuare treaba, deoarece aşa sunt programate. Însă, celulele nu au nevoie de o cantitate atât de mare. Astfel, surplusul este depozitat pe pereţii vaselor de sânge. Nefiind solubil, acesta se acumulează în timp şi poate duce chiar la blocarea arterelor. Din fericire, colesterolul HDL (bun) adună acest surplus şi eliberează arterele.
Pentru ca nivelul de colesterol din organism să se încadreze în parametri normali, ar trebui să evităm excesul de alimente grase. O dietă echilibrată şi sănătoasă te va proteja, printre altele, inclusiv de afecţiunile cardiace. Pentru a combat creşterea nivelului de colesterol ar trebui să mâncăm alimente care scad colesterolul rău şi îl cresc pe cel bun. Şi mişcarea şi exerciţiile fizice duc la creşeterea nivelului de colesterol HDL (bun).