Totul despre accesul la tratamentul fără interferon

Ultima actualizare:

Aproape o mie de pacienţi care suferă din cauza hepatitei C şi a cirozei hepatice C au primit până acum vouchere pentru investigaţii de laborator, necesare la întocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fără interferon.

Doctorul Cristian Buşoi, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European şi fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ne spune ce trebuie să facă pacienţii pentru a avea acces la tratamentul fără interferon. Paşii pe care trebuie să îi parcurgă pacientul cu hepatita C şi ciroză hepatică C pentru a avea acces la tratamentul fără interferon sunt:

  • Cu un bilet de trimitere de la medicul de familie şi cardul de sănătate, pacientul se va prezenta  pentru consultaţie şi evaluare la un medic specialist din unul dintre centrele desemnate din ţară.
  • Dacă în urma evaluării, medicul decide că pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, pacientul va primi un voucher pentru investigaţii. Atenţie! Voucherul va fi utilizat pentru efectuarea setului de investigaţii necesare doar în unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului fără interferon.
  • Pacientul va înmâna rezultatul primit de la laborator medicului curant,  care stabileşte în urma investigaţiilor dacă pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate şi întocmeşte dosarul pentru aprobarea tratamentului. 
  • Dosarul îi va fi înmânat pacientului. 
  • Pacientul trebuie să depună dosarul la casa de asigurări cu care se află în relaţie contractuală medicul curant.
  • Reprezentanţii casei de asigurări unde a fost depus dosarul îl vor transmite, mai departe, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 
  • Dosarul este analizat de comisia de specialitate din cadrul CNAS, care ia o decizie privind eligibilitatea şi o transmite casei de asigurări unde a fost depus dosarul. 
  • Casa de asigurări respectivă va transmite pacientului decizia comisiei CNAS.
  • Dacă dosarul este aprobat, pacientul merge cu decizia de aprobare la medicul curant, care îi va elibera o prescripţie medicală pentru tratament.
  • În urma investigaţiilor făcute până acum s-a constatat însă că doar 60% dintre pacienţi îndeplinesc criteriile necesare pentru a avea acces la acest tratament inovativ.

Află totul despre drepturile pacienţilor 

Vrei să ştii ce drepturi ai ca pacient sau ca asigurat, vrei să afli ce trebuie să faci pentru a putea obţine un tratament în străinătate sau care este schema de vaccinare? Răspunsurile le găseşti pe platforma drepturilepacientilor.info, lansată anul acesta, în 12 august. 

„Pacientul trebuie să fie în centrul sistemului de sănătate din România. Din păcate, la noi, multe dintre drepturile pacienţilor nu sunt respectate, aşa cum, de foarte multe ori, pacienţii nu-şi cunosc cele mai elementare drepturi. De aceea am decis să lansez o campanie de informare”, a declarat Cristian Buşoi, medic, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European şi fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.  Pentru campania „Drepturile Pacienţilor”, a fost lansat un call center şi site-ul www.drepturilepacienţilor.info. Pentru început, numărul Tel Verde 0800.080.444 (apelare gratuită) este disponibil doar în Bucureşti, între orele 8.00 şi 20.30. În ceea ce priveşte site-ul www.drepturilepacienţilor.info, accesul este pentru toată lumea. Aici găsiţi mai multe secţiuni cu informaţii referitoare la drepturile pacienţilor, cele ale asiguraţilor, dar şi obligaţiile acestora. 

De asemenea, sunt prezente informaţii despre programele naţionale de sănătate, despre cardul naţional de sănătate şi despre cel European.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net