Totul despre Hepatita A. Cum se transmite, ce simptome are şi cum poate fi tratată

Ultima actualizare:

Hepatita A este o boală contagioasă a ficatului care apare că urmare a infecției cu virusul hepatitei A. Mai este cunoscută şi sub denumirea de boala mâinlor murdare şi este o afecţiune severă care se întinde pe o perioadă de câteva luni. Acest tip de hepatită se transmite atunci când o persoana ingeră materie fecală – chiar și în cantitate microscopică – care se găsește în mâncare, apa sau pe obiectele contaminate de către o persoană infectată

Severitatea hepatitei variază, de la o forma ușoară care durează câteva săptămâni, până la o boală severă care se întinde pe o perioada de câteva luni.

„Epidemiile apar mai ales în sezonul de toamnă-iarnă şi cu o periodicitate la 5-6 ani. Receptivitatea este generală. Cele mai multe cazuri sunt la grupa de vârstă 1-14 ani şi la sexul masculin. Copiii și imunodeficienții prezintă risc crescut de a contacta boala iar formele severe se întălnesc tot mai frecvent la peste 40 de ani”, a explicat doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe.

O persoană neinfectată care intră în contact cu una infectată poate resimţi primele simptome după cel puţin două săptămâni sau chiar şase săptămâni. Incubaţia durează între 14 şi 42 de zile, fiind în medie 21-35 de zile; se caracterizează prin prezenţa virusului în scaun şi prin contagiozitate crescută în a doua jumătate a perioadei.

Medicul mai spune că muștele, gândacii și șobolanii pot transmite boala.

Simptomele Hepatitei A

Manifestările clinice ale hepatitei virale A sunt asemănătoare cu cele din hepatitele acute determinate de alte virusuri, astfel că sunt cazuri .

Din momentul infectării până la aparaiţie icterului   durează 1-10 zile (în medie 3-7 zile) şi această perioadă este dominată de manifestări generale de tip infecţios şi tulburări digestive care se amendează odată cu instalarea icterului.

Printre cele mai frecvente simptome sunt greţuri, vărsături, epigastralgii, jenă sau tensiune dureroasă în hipocondrul drept, meteorism postprandial, modificări ale sensibilităţii gustative şi olfactive (dezgust de a fuma).

Şapte lucruri importante despre Hepatita A

1. Virusul poate rezista luni de zile în apa contaminată.2. Este distrus în 5 minute prin fierbere.3. Spălatul corect pe mâini este cea mai sigură metodă de prevenție.4. Consumul de apă îmbuteliată este necesar în zonele cu risc crescut.5. Sunt asociate distrugerea vectorilor: dezinfecția, dezinsecția și deratizarea.6. Vaccinarea poate fi utilă.

7. Este obligatorie internarea și izolarea celor infectați.

În cazul în care ai fost expus recent la virusul hepatiei A și nu ai fost vaccinat împotriva hepatitei A, ai putea beneficia de administrarea de imunoglobuline sau de vaccinare. Pentru că acestea să fie eficiente, ar trebuie să fie administrate în primele două săptămâni după expunere. Medicul infecționist va decide ce metoda de tratament este cea mai indicată, ținând cont de vârstă și de starea generală de sănătate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net