Totul despre implantul dentar! 4 răspunsuri la cele mai frecvente întrebări

Soluţie optimă pentru un dinte lipsă sau pentru înlocuirea unuia care nu mai poate fi salvat, implantul dentar oferă un aspect natural şi se simte exact ca orice alt dinte. 

Implantul, soluţie optimă pentru un dinte lipsă
Implantul, soluţie optimă pentru un dinte lipsă

Implantul dentar este un dispozitiv medical care se inseră la nivelul osului şi înlocuieşte un dinte pierdut, restabileşte integritatea arcadelor dentare şi reface funcţia masticatorie. Deoarece nu implică şlefuirea dinţilor vecini, implantul dentar este o soluţie mai bună în cazul edentaţiilor învecinate cu dinţi integri. Totodată, în zonele laterale unde lipsesc ultimii dinţi reprezintă singura soluţie pentru realizarea unei protezări fixe. 

Doare?

„Vârsta minimă la care se poate insera un implant este strâns legată de încheierea procesului de dezvoltare/creştere a oaselor maxilare. Inserarea implanturilor se efectuează cu anestezie locală şi intra-operator durerea nu există, dar în următoarele zile poate apărea o durere uşoară din cauza sensibilităţii gingiei şi de asemenea o zonă de tumefacţie. Tot acest tablou clinic este mai puţin accentuat decât în cazul unei extracţii dentare”, spune dr. Paul Dobrescu, specialist stomatologie şi endodonţie. 

Puntea sau implantul?

Chiar dacă de la nivelul unei arcade lipsesc unul sau mai multi dinţi, întotdeauna soluţia cea mai conservativă, atât din punct de vedere al ţesuturilor dentare, cât şi a celorlalte ţesuturi, este implantul dentar.

Cum am menţionat anterior, alegerea variantei protezării pe implant va păstra dinţii vecini absențelor dentare întegri, iar în cazul lipsei ultimilor molari implanturile fac posibilă protezarea fixă. În cazul edentaţiilor intercalate când lipsesc mulţi dinţi puntea dentară ar putea să suprasolicite dinţii stâlpi de aceea este contraindicată”, mai spune dr. Paul Dobrescu. 

Dr. Paul Dobrescu ne-a vorbit  despre implantul dentar
Dr. Paul Dobrescu ne-a vorbit despre implantul dentar

Etapele inserării unui implant.

Decizia de inserare a implanturilor dentare este luată întotdeauna de către pacient împreună cu medicul specialist, care va recomanda un plan de tratament în urma investigaţiilor.

„Este nevoie printre altele de un CBCT, o investigaţie radiologică tridimensională. După ce se stabileşte exact numărul şi tipul de implant, se efectuează o igienizare a cavităţii bucale, apoi se trece la etapa chirurgicală, unde implantul este inserat în os. Urmează perioada de osteointegrare în care implantul este lăsat în os câteva luni. În anumite cazuri (în general în zona frontală) se poate decide încărcarea lui imediata cu o coroană provizorie. Următoarele etape constau în aplicarea bontului de vindecare, a unui conformator gingival, etape ce duc la modelarea estetică a gingiei. Ultima etapă este reprezentată de realizarea coroanei definitive din materiale biocompatibile (ceramică integrală, zirconiu)”, explică medicul specialist.

După finalizarea tratamentului pacientul este sfătuit să se prezinte regulat la control şi igienizare.

Există un implant mai bun ca altul?

Toate implanturile sunt realizate din materiale biocompatibile: aliaj de titan sau zirconiu. Diferenţele sunt date de cercetări şi studii ale firmelor producatoare ce rezultă în forme diferite, dimensiuni speciale, soluţii alternative pentru protezarea finală. Decizia de alegere a unei firme producătoare de implanturi o ia medicul specialist în funcţie de necesităţile fiecărui pacient.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net