Totul despre îndulcitori

Ultima actualizare:

Ştim deja că zahărul consumat în exces nu face bine organismului.

În afară de faptul că îngraşă, că dă dependenţă, are efecte negative asupra aparatului cardio­vascular şi asupra pancreasului. Însă există şi alţi îndulcitori pe piaţă, naturali sau artificiali. Nutriţionistul Gianluca Mech ne spune care e diferenţa dintre ei. 

Îndulcitorii naturali

  • Stevia. Această plantă originară din America de Sud ajută la reducerea tensiunii arteriale şi a nivelului de glucoză din sânge, dar şi a nivelului de insulină după masă.
  • Mierea. Este un aliment bogat în calorii, care trebuie consumat cu moderaţie dacă ţineţi la siluetă. În schimb, are calităţi nutritive excelente, e bogată în vitamine, minerale, antioxidanţi şi enzime uşor asimilabile. Datorită proprie-tăţilor ei antimicrobiene, antivirale, antiparazitare, antiinflamatoare, antioxidante, mierea e considerată un adevărat medicament universal.
  • Siropul de arţar. Bogat în minerale şi vitamine, cu proprietăţi energizante şi purificatoare, are mai puţine calorii decât mulţi alţi îndulcitori naturali.
  • Tagatoza. E un îndulcitor extras din lapte, deci are o sursă „naturală”, dar în realitate este un zahăr „modificat”. “Este mai puţin dulce decât zaharoza, dar are mult mai puţine calorii şi nu are impact asupra glicemiei. Doza maximă care nu trebuie depăşită este de 50 g pe zi, pentru a evita efectul laxativ. De fapt, tagatoza este metabolizată de organism ca o «fibră», prin urmare, stimulează tranzitul intestinal”, explică Gianluca Mech.

Îndulcitori artificiali

Sunt utilizaţi deoarece au calorii foarte puţine sau deloc, fiind de ajutor în menţinerea siluetei şi în curele de slăbire. În majoritatea cazurilor, nu au putere nutriţională, nici nu dau energie, dar pot avea un impact asupra metabolismului şi a producţiei de insulină. Utilizarea lor nu este recomandată până la vârsta de trei ani şi în timpul sarcinii şi alăptării.

  • Aspartamul. E cel mai cunoscut şi cel mai răspândit printre îndulcitori artificiali, poate produce rareori reacţii adverse la persoane deosebit de sensibile, cum ar fi dureri de cap, greaţă, vărsături şi dureri abdominale. Se pot consuma până la 40 mg/kg corp pe zi.
  • Sucraloza. Este un derivat al zaharozei, de 600 de ori mai dulce şi cu zero calorii. Doza care nu trebuie depăşită este de 5 mg/kg corp. Ca şi aspartamul, consumată în cantităţi mari poate fi cancerigenă.
  • Acesulfamul K. Este unul dintre cei mai puţin dăunători, deoarece nu e metabolizat de organism şi este eliminat cu urina. Doza maximă recomandată e de de 9 g per kg corp.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net