Totul despre produsele stupului de albine

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Stupul de albine este un izvor nesecat de sănătate şi delicii. Produsele apicole, adevărate medicamente naturale, contribuie în primul rând la întărirea imunităţii, dar au un rol important şi în menţinerea sănătăţii pielii. Află ce poţi trata cu ele!

  • Mierea este o sursă naturală de minerale, cum ar fi calciu, fier şi potasiu, dar şi vitamine din complexul B. Ea poate fi folosită în diverse scopuri, de la tratarea răcelilor, tusei, durerilor în gât şi secreţiilor nazale până la vindecarea leziunilor tisulare. Adevărat energizant natural, mierea este şi un excelent expectorant, mai ales în combinaţie cu suc de ghimbir. Ajută în tratarea astmului bronşic, poate calma nervii, este ideală în calmarea emoţiilor şi a stresului pre-examen, purifică sângele şi vă face imuni la alergiile sezoniere. Dincolo de aceste beneficii, mierea are efect hidratant şi poate fi folosită pentru sănătatea pielii ca mască naturală revitalizantă. Există foarte multe tipuri de miere, unele monoflore, adică produse dintr-un singur fel de flori (de salcam, de tei, de rapiţă, de floarea-soarelui etc.), altele produse din zonele deluroase sau submontane cu multe flori (miere polifloră) sau mierea de mană, obţinută de pe frunzele de fag, de frasin şi de stejar.
  • Propolisul este direct responsabil de igiena stupului şi a zonelor predispuse la dezvoltarea viruşilor şi bacteriilor. Datorită ingredientelor active pe care le conţine, acest produs apicol are un rol major în fortifierea sistemului imunitar, inclusiv o puternică acţiune antioxidantă şi antimicrobiană. Propolisul este foarte bogat în vitamine precum B1, B2 şi B3 şi este o sursă foarte bună de minerale precum fosfor şi magneziu. Este un antibiotic natural, ajută în tratarea arsurilor, a diabetului şi este un puternic aliat contra cancerului. Alte utilizări mai puţin cunoscute ale propolisului sunt ca tratament pentru creşterea părului şi pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine.
  • Polenul este considerat unul dintre cei mai sănătoşi nutrienţi pe care natura îi poate pune la dispoziţie. Nutriţioniştii vorbesc de el ca de un adevărat miracol pentru menţinerea tinereţii şi vitalităţii, pentru imunitate şi pentru conferirea unei stări de bine general. Reglează tranzitul intestinal, stimulează detoxifierea organismului şi îi susţine imunitatea, ameliorează astmul, creşte capacitatea de efort şi îmbunătăţeşte performanţa sportivilor, reduce nivelul colesterolului.
  • Lăptişorul de matcă este produs de glandele albinei-regină. Numit şi ”elixir al tinereţii”, are un rol important în regenerarea organismului. Este un tonic general, fizic şi psihic. Lăptişorul de matcă are virtuţi antibiotice, substanţele conţinute de el ajutând la prevenirea unor infecţii precum cele cu bacilul Koch (care produce tuberculoza), cu bacilul E. coli (care poate da enterocolită), cu stafilococul auriu (cauzează diverse infecţii, precum foliculita) şi cu alţi germeni infecţioşi. Acesta are proprietăţi antivirale şi antiinfecţioase, întărind sistemul imunitar. Este un tonic general, având efect regenerator asupra organismului. Conţinutul bogat în vitamine şi în minerale recomandă lăptişorul de matcă în cosmetică. Amestecat cu miere de albine, lăptişorul de matcă ajută la stoparea căderii părului.
  • Păstura, numită şi ”Pâinea albinelor”, este polen fermentat de către albine, în condiţiile naturale ale stupului. Principala recomandare a păsturii este în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni digestive. Păstura are un gust dulce-acrişor, datorită fermentaţiei specifice şi este mai eficientă decât polenul în afecţiunile legate de ficat.

Ce produse apicole consumăm în funcţie de sezon?

Sistemul nostru imunitar este mai slab sau mai puternic în funcţie de sezon, iar meniul nostru alimentar trebuie să fie adaptat după acest criteriu. Iată ce trebuie să consumaţi în următoarele luni:

Noiembrie. În ultima lună a toamnei, specialiştii recomandă să consumaţi miere polifloră, tonic regal, lăptişor de matcă şi polen crud.Decembrie. Pentru a vă bucura din plin de Sărbătorile de iarnă, consumaţi lăptişor de matcă, tonic regal, tinctură de propolis, miere crudă (salcâm, polifloră sau tei) şi polen crud.

Ianuarie. Imediat după Revelion, este indicat să consumaţi păstura, polenul crud, tonic regal şi bomboane cu mierede Manuka.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net