Totul despre terapia cu aerosoli. Ce beneficii uriașe are pentru sănătate
Nu ai încercat încă terapia cu aerosoli când te-ai confrunat cu răceli? Uite ce repede te poţi decide să fii de partea ei! Citeşte despre avantajele principale pe care îl are acest tratament în procesul de vindecare.
Beneficii
Ameliorează simptomele respiratorii. Terapia cu aerosoli este adesea folosită în tratarea unor afecţiuni respiratorii, precum astmul bronşic, bronşită sau fibroză chistică. Inhalarea substanţelor active prin intermediul aerosolilor poate ameliora unele dintre simptomele acestor afecţiuni (tuse, dificultăţi de respiraţie, senzaţia de presiune toracică).
Reduce inflamaţiile. Terapia cu aerosoli poate ajuta la scăderea inflamaţiei de la nivelul căilor respiratorii. Acest efect e deosebit de important în cazul pacienţilor cu astm, deoarece ajută la controlul şi prevenirea episoadelor de bronhoconstricţie.
Are efect bronhodilatator. Substanţele cu rol bronhodilatator sunt esenţiale pentru controlul crizelor de astm bronşic, acestea relaxând musculatura căilor respiratorii.
Fluidifică mucusul. Pentru pacienţii cu afecţiuni pulmonare care se manifestă prin acumularea de mucus gros, terapia cu aerosoli poate ajuta la fluidificarea şi eliminarea acestuia, uşurând respiraţia.
Tratează infecţiile respiratorii. Unii aerosoli conţin medicamente antibiotice sau antivirale, ceea ce poate ajuta la combaterea infecţiilor respiratorii, precum pneumonia sau bronşita.
Oxigenoterapia. În unele situaţii, terapia cu aerosoli poate fi folosită pentru a administra oxigen la pacienţii cu insuficienţă respiratorie, ajutându-i să-şi menţină un nivel optim de oxigen în sânge.
Avantaje
Acţiunea precisă a medicamentelor. Prin inhalare, substanţele active pătrund rapid în plămâni sau în alte părţi ale sistemului respirator, unde sunt necesare. Acest lucru conduce la o eficienţă crescută a tratamentului.
Efect rapid. De exemplu, în cazul pacienţilor cu astm sau bronşită, administrarea unui bronhodilatator pe cale inhalatorie permite descongestionarea imediată a căilor respiratorii şi conduce, astfel, la o ameliorare rapidă a simptomelor.
Confort şi uşurinţă în utilizare. Majoritatea tratamentelor sub formă de aerosoli sunt uşor de folosit şi pot fi administrate acasă de către pacienţi, cu instrucţiuni adecvate. Acest lucru conferă un nivel sporit de confort şi autonomie.
Reducerea disconfortului. Pentru pacienţii cu afecţiuni respiratorii, inhalarea medicamentelor poate fi mai bine tolerată decât administrarea acestora prin injecţii intramusculare sau perfuzii, conform reginamaria.ro.
Contraindicaţii
În cazul terapiei cu aerosoli, contraindicaţiile sunt reprezentate de afecţiuni medicale sau situaţii în care utilizarea aerosolilor poate avea riscuri semnificative sau poate fi ineficientă, cum ar fi alergii, boli cardiovasculare, tulburări respiratorii severe, insuficienţă renală sau hepatică, sarcină sau alăptare, interacţiuni medicamentoase.