Cum se folosește un aparat cu aerosoli

Ultima actualizare:

Dacă ai astm bronșic, boala pulmonară obstructivă cronică sau o altă boală pulmonară, probabil că medicul ți-a prescris medicamente pe care trebuie să le iei folosind aparate aerosoli.

image

Un aparat aerosoli este o mașină mică care transformă medicamentul lichid într-o ceață. Stai cu aparatul și inspiri printr-un muștiuc conectat. Medicamentele intră în plămâni pe măsură ce respiri lent și adânc timp de 10 până la 15 minute. Este relativ ușor să insufli medicamentul în plămâni în acest fel.

În general, medicamentele pentru astm sunt administrate prin inhalare cu ajutorul unor dispozitive adaptate care permit depunerea medicamentului în căile respiratorii, unde își face efectul. Acest efect este mai localizat, necesită o doză mai mică și este mai rapid decât atunci când este administrat pe cale orală. În plus, efectele secundare sunt mai puțin frecvente decât în cazul tratamentelor orale.

Dacă ai astm, este totuși posibil să nu ai nevoie să utilizezi aparate aerosoli. Poți utiliza în schimb un inhalator, care este de obicei la fel de eficient. Dar un aparat aerosoli poate livra medicamente cu mai puțin efort decât un inhalator. Medicul tău va decide dacă un aparat aerosoli este cea mai bună modalitate de a obține medicamentul de care ai nevoie. Alegerea dispozitivului se poate baza pe disponibilitatea de aparate aerosoli și pe ce tip de medicament iei.

Cele mai multe aparate aerosoli sunt mici, astfel încât sunt ușor de transportat. De asemenea, majoritatea acestor aparate funcționează folosind compresoare de aer. Un alt tip, numit aparat cu ultrasunete, folosește vibrații sonore. Acest tip de aparat aerosoli este mai silențios, dar costă mai mult.

Tipuri de aparate aerosoli

Cele mai frecvent utilizate aparate aerosoli sunt de două tipuri:

Aparate cu cartuș presurizat. Acestea sunt dispozitive care conțin medicamentul micronizat, în particule foarte mici, ceea ce permite o administrare uniformă a medicamentului. În prezent, există mai multe tipuri: inhalatorul convențional (activat prin presiune), inhalatorul cu particule extrafine, inhalatorul cu ceață fină, inhalatorul cu temporizatorși inhalatorul cu distanțier încorporat.

Aparate cu pulbere uscată. Acestea sunt dispozitive care administrează medicamentul sub formă de pulbere micronizată și sunt declanșate de fluxul inspirator al pacientului. Există, de asemenea, mai multe tipuri, de exemplu cu sisteme unidoze, cu sisteme multidoze și cu sisteme multidoze cu rezervor.

Diferența dintre aceste două tipuri de aparate aerosoli constă în faptul că, în cazul celor cu cartuș sub presiune, respirația (inhalarea) trebuie coordonată cu momentul în care medicamentul iese din dispozitiv (pulsație), în timp ce în cazul dispozitivelor cu pulbere uscată nu este necesară coordonarea respirației pentru ca medicamentul să ajungă în căile respiratorii. Această dificultate este evitată prin utilizarea camerelor de distanțare, care facilitează manipularea și măresc cantitatea de medicament care ajunge în căile respiratorii.

Alegerea dispozitivului se bazează pe ceea ce se consideră cel mai potrivit pentru fiecare persoană, dar decizia trebuie luată împreună de către pacient și medic. Succesul tratamentului va depinde de această alegere și de faptul că persoana cu probleme va învăța cum să îl folosească în mod corespunzător.

Cum să folosești aparate aerosoli

Fă-ți timp pentru a menține aparatul cu aerosoli curat, astfel încât să continue să funcționeze corect.

Utilizează aparatul cu aerosoli conform instrucțiunilor producătorului.

Pașii de bază pentru configurarea și utilizarea unui aparat cu aerosoli sunt următorii:

1. Spală-ți mâinile.

2. Conectează furtunul la un compresor de aer.

3. Umple paharul cu medicamentul pe care trebuie să îl iei. Pentru a evita scurgerile, închide ermetic paharul cu medicament și ține întotdeauna piesa bucală drept în sus și în jos.

4. Atașează furtunul și piesa bucală la paharul pentru medicamente.

5. Pune piesa bucală în gură. Păstrează buzele ferm în jurul piesei bucale, astfel încât tot medicamentul să intre în plămâni.

6. Respiră pe gură până când este folosit tot medicamentul. Acest lucru durează 10 până la 15 minute. Dacă este necesar, folosește o agrafă pentru nas, astfel încât să respiri doar pe gură. Copiii mici de obicei se descurcă mai bine dacă poartă mască.

7. Oprește aparatul când ai terminat.

8. Spală paharul cu medicament și piesa bucală cu apă și usucă-le la aer până la următorul tratament.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Lopez în bej, Profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fructe murate istock jpg
gem struguri jpg
Cum sa eviti depresia dupa vacanta de vara  3 trucuri si sfaturi jpg
must de struguri jpeg
chiftele pexels jpg
mituri despre zodii jpeg
click ro (5) jpg
ciorba de fasole in paine jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net