Iahnie de fasole, rețeta străbunilor din anul 1930: Ingredientul care îi dădea un gust aparte

Când vorbim despre tradițiile culinare românești, iahnia de fasole este una dintre mâncărurile care a reușit să treacă testul timpului.

Bunicile noastre foloseau oțet la fasole / foto: arhiva
Bunicile noastre foloseau oțet la fasole / foto: arhiva

Este hrănitoare, gustoasă și se pregătește cu ingrediente simple, accesibile. Rețeta străbunilor din anul 1930, publicată în cartea „Bucătăria modernă” a Mariei General Dobrescu, ne dezvăluie o variantă autentică a acestei mâncări clasice.

Însă ceea ce face această rețetă cu adevărat specială este un ingredient surprinzător, care îi dă un gust aparte: oțetul, scrie site-ul www.reteteistorice.ro. 

Rețeta originală din 1930

Pentru 6 persoane, proporțiile recomandate erau următoarele:

Ingrediente:

  • 500 g boabe de fasole fiartă
  • 150 ml ulei
  • 1 lingură cu vârf de făină
  • 1 ceapă
  • 1/2 lingură de bulion
  • 10 g sare
  • Puțin piper pisat
  • 50 ml oțet
  • Pătrunjel verde

Mod de preparare

1. Pregătirea fasolei

Fasolea uscată trebuie să fie bine hidratată înainte de gătire. Se lasă peste noapte la înmuiat în apă rece, iar a doua zi se pune la fiert.

Pentru a elimina substanțele care pot provoca disconfort digestiv, apa în care fierbe fasolea trebuie schimbată de cel puțin două ori. După ce boabele sunt bine fierte, ele devin baza perfectă pentru iahnie.

2. Sosul românesc

Secretul acestei rețete constă în sosul tradițional, preparat astfel:

  • Într-o tigaie, se încălzește uleiul. Se adaugă făina și sarea, amestecând continuu până când făina devine translucidă, fără a o rumeni.
  • Se adaugă ceapa tocată mărunt și se lasă să se călească până devine aurie.
  • Se pune piperul pisat, bulionul și se stinge cu puțină apă. Acest sos concentrat adaugă savoare și textură preparatului.

3. Finalizarea preparatului

  • Fasolea fiartă se pune în sosul românesc, iar peste amestec se adaugă ingredientul care transformă această rețetă: oțetul.
  • Se adaugă pătrunjelul verde tocat mărunt, iar întreaga compoziție se lasă să fiarbă la foc mic, până când sosul scade și capătă o consistență cremoasă.

4. Servirea

Iahnia de fasole se lasă să se răcească înainte de servire, moment în care aromele se întrepătrund și se intensifică. Se decorează cu pătrunjel verde proaspăt pentru un plus de prospețime și culoare.

De ce oțetul?

Oțetul este elementul surpriză al acestei rețete. La prima vedere, cantitatea de 50 ml poate părea mare, însă rezultatul este o mâncare echilibrată, dulce-acrișoară, care nu mai necesită murături sau salată alături.

Oțetul ajută la echilibrarea gusturilor și potențează aroma boabelor de fasole, transformând iahnia într-o experiență culinară memorabilă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
image png
zodii pixabay jpg
image png
friptura vita istcok jpg
zodii horoscop jpg
horoscop 2025 jpg
horoscop jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net