Trăieşte în funcţie de bioritmul interior!


    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Pe parcursul unei zile, ceasul intern funcţionează diferit, energia fluctuând de la cote minime, la cele maxime. Specialistul Click! în medicina tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne spune care e orarul.

Orele 06.00 – 10.00: Structurare

Este o perioadă definită prin coeziune, creştere şi concretizare. Colonul şi stomacul sunt organele dominante în această perioadă şi pe lângă digestia alimentelor, se pregătesc şi activităţiile de decizie pentru evenimentele care urmează să se producă peste zi. La ora 6.00 sau imediat după răsărit, corpul se activează prin stimularea resurselor interne. Imediat după trezire este un moment de hrănire energetică şi nu fizică, influenţată de activitatea Soarelui, pentru că lumina solară se intensifică. Acum, mai mult ca oricând, nu trebuie să hrănim corpul cu factorii care ne impresionează prin frecvenţe joase, nocive, cum ar fi stresul, alcoolul şi nicotina. Începeţi ziua cu un zâmbet, o stare de bucurie şi mulţumiţi Universului pentru încă o zi. Între orele 7.00-8.00 este bine să luăm micul-dejun, bogat în glucide cu absorbţie lentă, care să asigure pentru mai multe ore un nivel constant al zahărului în sânge.

Orele 10.00 – 14.00: Acţiune

Este o perioadă definită prin dinamism, energie, activităţi ce presupun decizii, organizare, mobilizare şi transformare. Inima este organul dominant în această perioadă şi de aceea suntem prinşi de obicei în activităţi diverse, în general cu efect asupra celor din jur, datorită energiilor emisive şi expansive ale Soarelui la amiază. Este bine să fim atenţi în zona pieptului şi să simţim şi să comunicăm cu inima. La ora 10.00, energia metabolică este în creştere şi domină celelalte tipuri de energii. Creierul este foarte receptiv, orice informaţie va fi bine asimilată. Capacitatea de a lua decizii şi de a rezolva probleme este maximă. Reflexele şi vigilenţa la volan sunt sporite. Temperatura corpului atinge punctul superior.

Orele 14.00 – 18.00: Conexiune şi circulaţie

E o perioadă ce predispune oamenii la mişcare şi comunicare. Organele cavitare ca intestinul şi vezica urinară sunt în maximul lor de activitate şi rolul lor e de a prelucra substanţele, iar în plan mental-emoţional, de a canaliza energia. E bine să fim atenţi la zona bazinului, de unde ne luăm o stare de forţă şi încredere. La ora 14.00, energia sistemului nervos e direcţionată spre sistemul digestiv, dar putem compensa cu un aport mărit de oxigen, dacă deschidem fereastra sau luăm masa în aer liber. Exerciţiile fizice sunt ideale la ora 16.00, deoarece acum trecem printr-un moment de revitalizare. Plămânii şi căile respiratorii sunt larg deschise.

Orele 18.00 – 22.00: Socializare, plăcere 

Este o perioadă definită prin activităţi senzoriale, întâlniri, activităţi sociale şi culturale. Rinichii sunt organele cele mai active acum. Se activează funcţia de filtrare a sângelui şi de filtrare a informaţiilor senzoriale şi se intensifică dorinţa de socializare, tot ca urmare a creşterii acţiunii rinichilor. Simţurile sunt foarte ascuţite, în special gustul şi mirosul. Este momentul cinei, care acum poate fi savurată pe deplin.

Orele 22.00 – 02.00: Metabolism nocturn

Ficatul intră într-o perioadă de refacere. Cresc capacităţile vizuale. În zona toracelui se intensifică la aceasta oră circulaţia prin meridianul trei focare, ceea ce ne face să ne interiorizăm şi percepem mai bine semnalele interne şi stările interioare. Energia metabolică a organismului se orientează spre interior. Este momentul când se face digestia la nivel celular, începe curăţarea ţesuturilor. Funcţiile corpului de setează la minim. Este bine să adormim în jurul orei 23.00.

Orele 02.00 – 06.00: Refacere interioară

Este o perioadă de refacere şi odihnă. Creierul lucrează pentru a sorta informaţiile de peste zi, iar ficatul se ocupă de digestia acestor informaţii (alimentare şi emoţionale). Astfel, aceste două organe lucrează mereu în tandem, determinând activitatea celuilalt organ. Un ficat sănătos face ca şi creierul să lucreze bine, iar un sistem nervos echilibrat şi relaxat va îmbunătăţi funcţia ficatului. 

FotoJet (3) jpg
Oana Roman si Isa jpg
FotoJet (2) jpg
cub maurice munteanu razvan ciobanu png
oana zavoranu si sotul
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg
image
image
image
image
image
image
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg
femeie frig casa jpeg
Terminator jpg
Bryan Johnson jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock