Tratamente din scoarţă de copac. Pomii au reale calităţi terapeutice

Scoarţa copacilor este plină de substanţe binefăcătoare pentru organism, mai ales primăvara. Pomii au reale calităţi terapeutice datorită energiei pe care o degajă, a aerului ozonat şi încărcat cu ioni negativi şi a uleiurilor volatile din păduri.

image

Salcia

Primul copac care înverzeşte este salcia, cunoscută ca un bun analgezic. Scoarţa sălciilor tinere conţine o substanţă numită salicozidă.

Odată intrată în organism, aceasta se descompune, rezultând acidul salicilic care, pe lângă efectul analgezic, este febrifugă, sedativă şi antiinflamatoare.

În caz de migrenă sau depresie: 2-3 g de pulbere pe zi; în reumatism sau gripe: infuzie din două linguri cu scoarţă uscată şi mărunţită la 250 ml de apă clocotită şi iei câte 2-3 linguri pe zi; în febră, insomnie, nevralgii: trei linguri pe zi cu decoct (două linguri cu coajă uscată şi mărunţită fierte 20-30 de minute într-o cană cu apă); în faringite, stomatite: gargară cu decoct, de două ori pe zi.

Stejarul

Scoarţa stejarului are efect astringent şi antiseptic, acţionând asupra florei microbiene, dar şi hemostatice (opreşte sângerările) şi cicatrizante.

În diaree, enterite, hemoragii interne: o cană cu decoct (două linguriţe cu scoarţă uscată şi mărunţită la o cană cu apă) de-a lungul zilei; în dermatite: comprese cu decoct, aplicate pe locul afectat o dată sau de două ori pe zi.

Castanul

Scoarţa de castan sălbatic are proprietăţi febrifuge. Conţine o substanţă care se numeşte esculozidă, de fapt vitamina C2, cu rol deosebit în buna funcţionare a capilarelor.

Aceasta măreşte rezistenţa vasculară şi scade permeabilitatea pereţilor vaselor sangvine.

De curând, s-a demonstrat în laborator că esculozida are efecte bune în tratamentele pentru varice şi hemoroizi, dar şi în hipertrofia prostatei.

Pentru tratarea varicelor, prepari o tinctură din 100 g de scoarţă măcinată şi 300 ml de alcool de 40 de grade, pe care le laşi la macerat 15 zile, apoi strecori; se iau câte 10-15 picături pe zi.

Fagul

Scoarţa fagului are acţiune astringentă, dezinfectantă, antiseptică pulmonar, cicatrizantă, febrifugă, antidiareică, purgativă, vermifugă şi tonic amară.

Preparatele din scoarţă de fag combat diareea, dizenteria, litiaza biliară şi paraziţii intestinali.

Ajută la creşterea diurezei şi dizolvarea pietrelor renale, la scăderea uremiei, în nefrite şi cistite.

În caz de litiază renală prepari un decoct din două linguri de scoarţă uscată şi mărunţită fiartă zece minute în 300 ml de apă. Bei două căni pe zi, până trec durerile, scrie femeia.ro.

Ulmul

Scoarţa ulmului e folosită în tratarea bolilor digestive, datorită acţiunii antiinflamatoare şi emoliente asupra mucoasei intestinale.

Anemie, tromboze, boli digestive: câte o cană cu decoct neîndulcit (două linguriţe cu scoarţă uscată şi mărunţită la o cană cu apă lăsate să fiarbă 10 minute), de trei ori pe zi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
building 7935883 1280 jpg
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
creanga si eminescu jpg
bancomat jpeg
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net