Tratează amigdalita cu muşeţel
La 90 de ani, dr. Ovidiu Bojor continuă să se ocupe în fiecare zi de potenţialul terapeutic al farmaciei naturii. Astăzi vă prezintă câteva tratamente pentru vindecarea amigdalitei.
În amigdalitele acute şi cronice, pe care schimbările intempestive şi frecvente de temperatură le pot „stimula”, o eficienţă deosebită o au preparatele obţinute din rizomii de pir.
Eficienţa se datorează bogăţiei în glucide, protide, mucilagii, grăsimi, săruri minerale (potasiu, fosfor, siliciu) şi vitamine din complexul B, cu acţiune antiinflamatorie la nivelul mucoaselor şi al ţesutului limfatic în general. Dacă vara poate fi obţinut din rizomi un suc proaspăt prin presare, iarna putem face un decoct din rizomi uscaţi şi fragmentaţi, prin fierbere timp de 20 de minute la foc domol, completând din când în când apa de evaporare. Acest decoct va fi băut în 2-3 reprize, zilnic, timp de o lună de zile. Tratamentul este recomandat şi în adenoita acută şi cronică (aşa-numiţii „polipi” nazali.)
În special în amigdalitele cu puroi, se va face gargară de 4-5 ori pe zi cu o infuzie din flori de muşeţel, preparată din 3 linguri la o cană de apă. Tot sub formă de gargară poate fi folosit un decoct de coajă de salcie, obţinut din 4 linguri coajă la o cană de apă sau un decoct din rizomi de cerenţel, din 2 linguri plantă la 100 ml apă.
O formulă complexă, dar simplu de realizat: infuzie din 2 linguri de flori de levănţică, flori de muşeţel şi cimbrişor, în părţi egale, cu care se face gargară. Badijonări cu suc de lămâie şi gargară cu suc diluat de lămâie; se pot ţine în gură felii de lămâie cu miere şi apă. Rezultate bune dă un remediu popular, pe care n-ar trebui să-l uităm: amestecul a 2-3 g sare de bucătărie cu un vârf de cuţit de pudră de ardei iute, cu sucul de la o lămâie, cu 2 linguriţe de miere şi cu 150 ml apă. Cu acest amestec se face gargară de 4-5 ori pe zi.